Proiectul de Hotărâre cu numărul 82 din 5 martie 2025 privind aprobarea implementării proiectului „Reconversia și refuncționalizarea zonei șanţ exterior est Cetatea Alba Carolina din Municipiul Alba Iulia”, cod SMIS 335629, a fost publicat în Monitorul Oficial Local urmând a fi supus votului consilierilor locali într-o ședință extraordinară programată pentru data de 10 martie 2025.
Citește și: Proiect de Hotărâre cu privire la un împrumut de 20.000.000 de lei pe masa consilierilor locali din Alba Iulia
Proiectul de Hotărâre cu numărul 82 din 5 martie 2025 în forma propusă de inițiatorul Gabriel Codru Pleșa, primar al municipiului Alba Iulia:
Art.1 Se aprobă proiectul „Reconversia și refuncționalizarea zonei șanţ exterior est Cetatea Alba Carolina din Municipiul Alba Iulia”, cod SMIS 335629, în vederea fnanțării acestuia în cadrul Programului “Regiunea Centru”, Prioritatea 3 – O regiune cu comunități prietenoase cu mediul, Obiectiv specific 2.7. Intensificare acțiunilor de protecție și conservare a naturii, a biodiversității și a infrastructurii verzi, inclusiv în zonele urbane, precum și reducerea tuturor formelor de poluare Acțiunea 3.3. Investiții în infrastructură verde și albastră în mediul urban regional – municipii
Art.2 Se aprobă valoarea totală a proiectului „Reconversia și refuncționalizarea zonei șanţ exterior est Cetatea Alba Carolina din Municipiul Alba Iulia”, cod SMIS 335629, în cuantum de 11.859.034,06 lei (inclusiv TVA).
Art.3 Se aprobă contribuția proprie în proiect a UAT Municipiul Alba Iulia, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 2.739.004,84 lei (inclusiv TVA), reprezentând cofnanțarea proiectului „Reconversia și refuncționalizarea zonei șanţ exterior est Cetatea Alba Carolina din Municipiul Alba Iulia”, cod SMIS 335629
Art.4 Se vor asigura sumele reprezentând cheltuieli declarate neeligibile pe parcursul implementării proiectului, altele decât cele prevăzute în bugetul inițial, precum și cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului „Reconversia și refuncționalizarea zonei șanţ exterior est Cetatea Alba Carolina din Municipiul Alba Iulia”, cod SMIS 335629, pentru implementarea proiectului în condiții optime.
Art.5 Se vor asigura toate resursele fnanciare necesare implementării proiectului în condițiile rambursării/ decontării ulterioare a cheltuielilor din fondurile Uniunii.
Art.6 Se vor asigura sumele reprezentând cheltuielile de funcționare și întreținere aferente proiectului, în vederea sustenabilității financiare a acestuia.
Art.7 Aprobă Regulamentul de organizare și funcționare a Unității de Management a Proiectului „Reconversia și refuncționalizarea zonei șanţ exterior est Cetatea Alba Carolina din Municipiul Alba Iulia”, cod SMIS 335629, conform Anexei nr. 1.
Art.8 Aprobă statul de funcții al Unității de Management a Proiectului „Reconversia și refuncționalizarea zonei șanţ exterior est Cetatea Alba Carolina din Municipiul Alba Iulia”, cod SMIS 335629, conform Anexei nr. 2.
Valoarea totală a proiectului conform procesului de evaluare și recomandărilor este de 11.859.034,06 lei cu TVA, din care valoare eligibilă de 9.306.152,27 lei cu TVA și valoare neeligibilă de 2.552.881,79 lei cu TVA.
Contribuția proprie a UAT Municipiul Alba Iulia este de 2.739.004,84 lei cu TVA, din care contribuție eligibilă 2% de 186.123,05 lei cu TVA și cheltuieli neeligibile de 2.552.881,79 lei cu TVA.
Durata proiectului: 36 luni, din care durata de implementare după semnarea contractului de finanțare este de 24 luni.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea calității vieții în municipiul Alba Iulia, oraș verde și rezilient, pol de servicii ecosistemice – deschis locuitorilor, tinerilor, turiștilor și investitorilor.
În vederea atingerii acestui deziderat pe termen lung, administrația locală investește în proiecte care își propun regenerare urbană și formarea unei comunități prietenoase cu mediul.
În acest context proiectul de față se aliniază politicilor europene, naționale și regionale, totodată fiind în conformitate cu principiile acordurilor și parteneriatelor cu instituțiilor internaționale, respectiv:
- Convenția primăriilor – reducerea emisiilor de carbon cu 40% până in 2030;
- Green City Accord – Planul de Acțiune pentru Oraș Verde (PAOV) – rețeaua internațională Orașe Verzi – tranziția către statutul de Oraș Verde prin identificarea proiectelor prioritare și determinarea surselor concrete de finanțare în vederea implementării acestora.
În ultimii ani, proiectanții urbaniști au inclus şi considerații de mediu în modul lor de gândire şi planificare, luând în calcul consecințele de ordin ecologic ale creșterii densității şi înălţimii clădirilor asupra congestionării traficului şi spațiilor de parcare, asupra poluării aerului, asupra întregului spațiu urban.
În aceste condiții, accentuarea îmbunătăţirii calității vieții reprezintă o evoluție pozitivă în dezvoltarea spațiilor urbane.
Soluțiile verzi cu cel mai mare grad de multifuncționalitate sunt reprezentate de elementele care furnizează servicii ecosistemice de reglare și contribuie la ameliorarea problemelor legate de schimbările climatice, managementul apelor și calitatea aerului: suprafețele verzi urbane, terenurile abandonate convertite în spații verzi, pădurile urbane sau suprafețele acvatice.
Aceste soluții furnizează beneficii ecologice și pot contribui la remedierea unor probleme precum prezența efectului de insulă de căldură, temperaturi extreme, inundații, disponibilitatea apei potabile sau poluarea apelor.
Tot cu un grad mare de multifuncționalitate se regăsesc soluțiile verzi care contribuie la îmbunătățirea calității vieții și regenerarea urbană: parcurile urbane în zonele defavorizate, spațiile verzi care conectează locul de muncă/ școala cu locuința și grădinile comunitare. Acestea pot contribui la procesul de regenerare urbană.
Amenajarea parcurilor urbane poate contribui la diminuarea procesului de expansiune urbană, iar dezvoltarea grădinilor comunitare sau conversia terenurilor abandonate în parcuri cresc nivelul de participare publică în luarea deciziilor și pot reprezenta inițiative ale comunității civile sau entităților private .
Obiective specifice ale proiectului constau în:
1. Modernizarea zonei șanț exterior est Cetatea Alba Carolina, în suprafață de 19.559,82 mp ca parc urban pentru promenadă, odihnă și sport, cu dotări: mobilier urban, grupuri sanitare, amenajări peisagistice, parc pentru animale, iluminat public și sistem de supraveghere video într-o perioadă de 24 luni.
2. Amenajarea zonei verzi pe latura Est a Cetății Alba Carolina in vederea creări de noi facilități pentru punerea în valoare o monumentului istoric și creșterea calității vieții locuitorilor municipiului Alba Iulia în suprafață de 17.626,47 mp. într-o perioadă de 24 de luni.
3. Creșterea capacității administrative a Municipiului Alba Iulia prin derularea unei campanii de informare și conștientizare a populației privind protejarea naturii și conservarea biodiversității în zonele urbane, în decurs de 24 de luni, cu participarea a minimum 200 de persoane, prin organizarea de evenimente educaționale, campanii de sensibilizare și distribuirea de materiale informative.
Rezultatele așteptate ale proiectului sunt:
19.559,82 mp parc urban amenajat care cuprinde un amfiteatru înierbat, un teren de voley, o piațetă pentru odihnă și socializare, o zonă dotată cu mese de ping-pong, o oglinda de apă, două parcuri urbane de câini, un parc de joacă pentru copii, două grupuri sanitare modulare, o rampă de access accesibiliă persoanelor cu dizabilități, două panouri interactive de comunicare prin semne și alfabet Braille, patru panouri de informare în alfabet Braille, alei din pavaj, piatră naturală, scări într-o singură rampă, o rampă accesibilă persoanelor cu dizabilități, alei din geogrilă hexagonală, mobilier urban, 76 arbori, 1121 plante arbustive, 383 plante perene ornamentale, 1 sistem de iluminat public și arhitectural, 1 sistem de supraveghere video; 17.626,47 mp spațiu verde amenajat.
O campanie de informare și conștientizare a populației privind protejarea naturii și conservarea biodiversității în zonele urbane.
Pentru realizarea activităților proiectului și obținerea rezultatelor așteptate, respectiv atingerea indicatorilor, în cadrul cererii de finanțare depuse au fost prevăzute și punctate resursele umane necesare implementării proiectului, astfel: manager proiect, asistent manager, responsabil financiar, responsabil PR, responsabil administrativ, responsabil MySMIS, Responsabil achiziții și responsabil tehnic.
FOTO: arhiva abnews.ro