Nicolae Iorga, omagiat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Luni, 5 mai 2023, la 152 de ani de la nașterea istoricului Nicolae Iorga, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba își propun să-l readucă în atenția publică, printr-un moment omagial.

Vă invităm așadar alături de noi, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, la ora 12.00, pentru a participa la momentul depunerii de flori, la bustul lui Nicolae Iorga.

Considerat cel mai mare istoric și savant al României din toate timpurile, Nicolae Iorga s-a născut la Botoșani, în 5 iunie 1871, și a murit asasinat, în 27 noiembrie 1940, la Strejnic, județul Prahova. După aflarea veștii asasinării lui Iorga, 47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.

Istoric, profesor universitar, enciclopedist, poet, dramaturg, critic literar, memorialist, gazetar, publicist, om politic și membru titular al Academiei Române, Nicolae Iorga a fost un savant de renume mondial, cu o activitate științifică prodigioasă, fiind autorul a 1.003 volume, 12.755 articole și studii, 4.963 recenzii.

Nicolae Iorga rămâne cel mai prolific istoric al românilor, autor a numeroase sinteze, încununate de monumentala lucrare: Istoria Românilor în 10 volume. De numele și demersurile lui se leagă și înființarea bibliotecii publice din Alba Iulia, acum Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, unde vă așteptăm să îi cunoașteți opera.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile