Municipiul Alba Iulia partener într-un proiect menit să combată consecințele neintenționate ale politicilor de mobilitate urbană

Proiectul de Hotărâre cu numărul 101 din 14 martie 2025 privind participarea municipiului Alba Iulia în cadrul proiectului „Reducing mobility poverty in urban area – IN MOBILITY”, finanțat în cadrul programului INTERREG EUROPE 2021-2027, a fost publicat în Monitorul Oficial Local urmând a fi supus votului consilierilor locali.

 

Municipiul Alba Iulia, în calitate de partener, va implementa proiectul alături de Institutul pentru Transport și Logistică – Italia în calitate de Lider de Parteneriat, Fondul de Dezvoltare Regională al Mării Egee de Nord, Regiunea Podkarpackie, Orașul Bruges, Municipiul Amsterdam, Regiunea de Planificare Kurzeme, Comitetul Executiv al Consiliului Local Cernăuți, Orașul Kragujevac, Centrul Erasmus pentru Economie Urbană, Portuară și a Transporturilor BV. Autorităț asociate: Regiunea Emilia-Romagna, Regiunea Aegea de Nord.

Obiectivul principal: IN MOBILITY va dezvolta și îmbunătăți 9 instrumente de politică europene pentru a evita consecințele neintenționate ale politicilor de mobilitate urbană fără emisii de carbon și pentru a reduce sărăcia în materie de mobilitate până în 2029.

SUBOBIECTIVE care urmează să fie atinse până în 2029:

1. Schimbarea managementului în planurile de transport: P1, P3, P5, P7, P8, P9, vor schimba gestionarea politicilor lor; vor fi introduse noi metode și criterii pentru politicile de transport pentru a asigura integrarea deplină a aspectelor socio-economice și de tranziție echitabilă.

2. Proiecte noi: P2, P4 prin implementarea de noi proiecte privind sărăcia în domeniul transporturilor.

3. Revizuirea instrumentului: P6 Amsterdam va lucra la o nouă viziune politică pentru ca:

(a) să facă tranziția de la un sistem bazat pe facilitarea traficului la un sistem de alegere explicită a obiectivelor politice și a nevoilor cetățenilor.

(b) să urmărească utilizarea modelelor de trafic ca parte a procesului de luare a deciziilor pentru distribuirea spațiului, în loc să le utilizeze ca punct unic pentru luarea deciziilor.
(c) alegerea pentru economia de tip donut, inclusiv „fundamentul social al mobilității”

Perioada de implementare:

  • 36 luni – faza principală a proiectului ( data de începere a proiectului va fi stabilită în momentul semnării contractului de finanțare).
  • 12 luni – faza de urmărire a rezultatelor proiectului3 luni – faza de închidere a proiectului

Parteneri:

1. Fondul de Dezvoltare Regională al Mării Egee de Nord
2. Regiunea Podkarpackie
3. Municipiul Alba Iulia, Orașul Bruges
4. Municipiul Amsterdam
5. Regiunea de Planificare Kurzeme
6. Comitetul Executiv al Consiliului Local Cernăuți
7. Orașul Kragujevac
8. Centrul Erasmus pentru Economie Urbană, Portuară și a Transporturilor BV
9. Autorități asociate: Regiunea Emilia-Romagna, Regiunea Aegea de Nord

Bugetul total al proiectului: 2,088,696.00, din care bugetul alocat Municipiului Alba Iulia este în sumă de 180,100.00 euro (din care 80% FEDR – 144,080.00 euro, 18% Bugetul de stat – 32,418.00 euro și 2% Bugetul local – 3,602.00 euro).

Rolul Municipiului Alba Iulia în cadrul proiectului, în calitate de partener:

Municipiul Alba Iulia va participa activ în implementarea tuturor activităților proiectului.

Instrumentul de politică pe care Municipiul Alba Iulia îl va completa și îmbunătăți în cadrul
proiectului este Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2014-2030.

Totodată, participarea în cadrul proiectului va permite Municipiului Alba Iulia să învețe / să
transfere, bune practici care vor ajuta la îmbunătățirea instrumentului de politică cu măsuri și acțiuni noi, cum sunt cele care vizează eficiența energetică prin planificare inteligentă și soluții dinamice, aliniate la obiectivele UE privind sustenabilitatea.

Implicarea comunității și crearea de parteneriate durabile între autorități și comunitatea locală este necesară, deoarece obiectivele de reducere a emisiilor și de adaptare la schimbările climatice devin mai ambițioase și mai dificil de atins fără sprijinul părților interesate, se arată în raportul de specialitate aferent Proiectului de Hotărâre.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

2 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
trackback

[…] Citește și: Municipiul Alba Iulia partener într-un proiect menit să combată consecințele neintenționate ale… […]

trackback

[…] Citește și: Municipiul Alba Iulia partener într-un proiect menit să combată consecințele neintenționate ale… […]