Mobilitate urbană și bătaie de joc. O PORRcărie de organizare de șantier

What the actual fuck? Asta-i reacția, singura pe care o poți avea, când vezi ce se întâmplă cu minunatele lucrări de mobilitate urbană. Ai zice că suntem un sat fără câini, în plin ev mediu.

Se lucrează intens. Progresăm. Rând pe rând, bla bla bla. Recent, nenică primărică, omul promisiune, omul care umple orașul de rânduri, îi chema la raport pe constructorii de pe loturile de mobilitate urbană. Pesemne că a fost o discuție intensă, s-a dat cu pumnulețul în măsuță, s-a cacao cu lapte și biscuiți. După care, țaca – paca, concediu și haos.

Nu știu ce trăiesc șoferii în Alba Iulia, făcând zi de zi slalom prin șantiere. Cei cu care am povestit au numai epitete de zis și doar metafore cu mămici de primărie și rude de politicieni.

Pietonii, însă? Numai pieton să nu fii în orașul ăsta, în aceste minunate vremuri în care șefii primăriei o ard în concedii iar tu trebuie să mergi din punctul x în punctul y.

În Centru, între liceul Horea Cloșca și Construcții, zona Munteanu, și Alba Mall se lucrează. Intens, ar zice unii, cu specificația că haosul e de o intensitate cum rar mai vezi.

În viața mea n-am văzut un așa prost semnalizat șantier. Dacă așa ceva se întâmpla în Germania, ar fi fost la pușcătorie și primarul și constructorii și instituțiile cu rol de control.

Pe partea stângă, cum mergi spre Mall, în zona liceului, troutarul a dispărut. Pietonii fac un fel de offroad. Traficul rutier a fost înghesuit pe partea stângă, în timp ce întreaga parte dreaptă e un șantier în care fiecare face ce vrea. Un șantier pietonal. Oamenii merg așa, prin șantier, că plua semnalizare, plua organizare. Partea de drum închisă, în construcție, e bulevard, parcare, șantier, toate la un loc. Nu se circulă, dar sunt mașini parcate. Pietonii fac slalom printre utilaje. Niște muncitori, de n-ai văzut așa ceva. Cine a mai auzit de muncitori în adidași, fără veste unii, protecție din părți. Bașca, dacă îi vezi cum se rup cu munca, ai zice că-s o echipă de meteni veniți să joace o miuță, nu să lucreze pe un șantier de milioane, zeci de milioane de euro.

Am fost astăzi, de două ori, până la Alba Mall și înapoi. Jur că așa haos n-am mai văzut în viața mea.

Da’ nu-i nimic, că rând pe rând, pe rând, pe rând, o să ne umplem de rânduri. Primărică e în concediu, Poliția Locală, cu a-l său șefulică geamantan, o freacă la rece, că au disciplină în construcții doar ca să regleze conturi și interese, ITM-ul verifică alte chestii, lacheul înșurubat politic la Inspectoratul de Stat în Construcții e invizibil, nimeni nu pare să facă nimic. E o conjurație a durerii la bască.

PORR, firma care se joacă de-a șantierul pe segmentul ăsta, încasează.

Iar oamenii, pietonii, să facă de bine să tacă. Și, eventual, să învețe parkour, să înceapă să investească în echipament de protecție, că orice plimbare în orașul ăsta e o fucking aventură.

4.6 18 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
Nicoleta Nan
Nicoleta Nan
22 iulie 2023 8:55

Să vii la Deva să vezi..😉