Mircea Hava, europarlamentar PPE: Uniunea Europeană trebuie să se protejeze mai bine împotriva manipulării piețelor energetice

O piață liberă nu înseamnă o piață lipsită de orice reglementare, o piață în care autoritățile privesc pasive la posibile abuzuri și manipulări de preț, lipsite de instrumente de intervenție. Era de dorit ca plafonarea la energie, în România, de exemplu, să fie reglementată până la capăt, inclusiv cu situația de azi, când prețurile pe piață au scăzut.
Piața energetică trebuie întregită cu instituții și instrumente care să răspundă mai bine unor eventuale manipulări ale pieței, cu atât mai mult cu cât discutăm despre un sector care ține de siguranța națională a fiecărui stat membru și a întregii Uniuni, în ansamblul ei. Și cu atât mai mult cu cât, am învățat din experiența ultimilor ani și din situația geopolitică, există suficienți actori economici gata să folosească orice pretext pentru a face profituri uriașe, pe seama unor cheltuieli suportate de cetățeni și mediul economic, în special sectorul IMM.
Grupul PPE, cel mai mare grup politic din cadrul Parlamentului European, susține revizuirea legislației actuale, prin intermediul proiectului REMIT, un set de reguli care va duce la o mai bună protecție a pieței energetice împotriva speculei și posibilelor manipulări ale acesteia. Noul set de reguli a fost negociat cu succes de către colegii din PPE, împreună cu Comisia și reprezentații statelor membre, urmând să existe o mai mare atenție acordată protecției consumatorilor, prin lărgirea pârghiilor de acțiune ale ACER – Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniu Energiei – cu privire la investigarea posibilelor cazuri de manipulare trasfrontalieră a piețelor de energie, fiind pentru prima dată când agenția va ava puterea de a efectua controale și investigații în teren, de a verifica și lua măsuri în privința autorizațiilor.
Am încredere că măsurile convenite în urma negocierilor purtate de colegii din PPE vor fi adoptate cât mai curând de către Parlamentul European și transpuse în legislație de către statele membre, astfel încât să avem o piață energetică corectă, predictibilă și lipsită de abuzuri ale unor actori în căutare de profituri cât mai mari, pe seama și cheltuiala cetățenilor și a mediului de afaceri. Mircea Hava, europarlamentar PNL Membru PPE
Mircea Hava, europarlamentar PNL
Membru PPE
0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile