Mircea Hava, europarlamentar PPE: UE va reglementa relația cu statele non UE, pentru a evita dubla măsură în cazul activităților economice

Piața liberă, la nivelul Uniunii Europene și a statelor membre, este fără doar și poate un model și exemplu economic. Mai puține restricții, mai puțină birocrație și un acces liber pe piețele din spațiul comunitar înseamnă o mai mare și mai rapidă dezvoltare economică.
Uniunea Europeană trebuie, însă, să fie pregătită și să răspundă în mod adecvat provocărilor ce vin din afara spațiului comunitar.
Companiile din statele membre UE, și implicit cele din România, trebuie să beneficieze de aceleași condiții, atunci când fac afaceri în țări din afara Uniunii, într-un echilibru just al reciprocitații. Adică, aceleași circumstanțe de care se bucură și companiile străine atunci când desfășoară activități economice aici. Iar statele din afara Uniunii, care vor să aibă acces la piața liberă comunitară, trebuie să asigure condiții similare, pe piețele lor interne, cu cele de care companiile străine beneficiază în UE. Nu putem permite, doar în numele pieței libere, o dublă măsură în ce privește activitatea economică și regulile pieței.
PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, a susținut introducerea unui mecanism – IPI, International Procurement Instrument – asupra căruia a existat un acord săptămâna aceasta. Este un moment extrem de important pentru companiile europene și, implicit, cele din România, prin care asigurăm condiții similare pe piețele externe.
Mai exact, dacă o țară din afara Uniunii nu va asigura condiții similare de a oferta pentru companiile europene, pe piața ei internă, companiilor din respectiva țară le vor fi impuse restricții sau le va fi chiar restricționat accesul la piața comunitară.
Așa cum spunea și colegul meu, eurodeputatul german Daniel Caspary, de prea mult timp companii străine, precum cele din China ori alte state non membre UE, au putut licita și câștiga proiecte de prestigiu în statele membre, precum dezvoltarea metroului din Stockholm, în timp ce companiilor europene le este restricționat accesul pe piețele externe, prin condiții și cerințe suplimentare. Acest acord ar trebui să stabilească limitele de acces la diverse sisteme de achiziții pe baza unei reciprocități juste.
Mirea Hava, europarlamentar PNL,
Membru PPE
0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile