Apartenența noastră la marea familie europeană a însemnat bunăstare și creștere economică, a însemnat autostrăzi construite, spitale modernizate, rețele de canalizare, școli mai bine dotate, orașe modernizate, infrastructură modernă și un progres pe care îl resimte fiecare cetățean.
Doar cei cu uitare de minte sau rău intenționați pot spune că astăzi, după 18 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, în România se trăiește mai rău.
Drumul european al României este drumul corect, iar asta poate fi dovedit cu cifre. Contribuția României la bugetul Uniunii este mult mai mică decât sumele care se întorc prin diferitele mecanisme de finanțare. Cu cei 1,7 miliare de euro accesați în prima lună a acestui an, România a depășit pragul de 100 de miliarde de euro proveniți din fonduri nerambursabile. În toți acești ani am contribuit la bugetul Uniunii cu sub o treime din cât am primit.
E simplu și poate fi înțeles până și de cel mai înverșunat critic al Uniunii: România e pe plus. Cifrele nu mint. Am dat Uniunii sub 33 de miliarde și am primit peste 100 de miliarde.
Banii europeni au fost și continuă să fie o sursă principală pentru dezvoltarea economiei, pentru reforma administrației și pentru îmbunătățirea vieții fiecărui român.
Putem contesta orice, putem să fim nemulțumiți de lentoarea cu care statul român și întreaga clasă politică se reformează, putem acuza corupție și ineficiență la nivelul statului român, putem fi critici față de faptul că nu am reușit tot timpul să accesăm cât am fi putut ori să folosim banii europeni la potențialul maxim, însă nu putem niciodată pune la îndoială rolul benefic pe care apartenența la Uniunea Europeană l-a avut și îl are în viața fiecărui român.