Mircea Hava, europarlamentar PPE, despre situația PNRR: Nu sunt deloc mulțumit de modul în care se mișcă ministerele titulare de reforme și investiții

Refuz să cred că guvernanții de la București „nu pot” ci, mai degrabă, am certitudinea că s-au obișnuit să-l țină-n brațe pe eternul „merge și-așa.” E absolut frustrant să vezi cum tot ce se decide în Europa, de pe o zi pe alta, ca fiind bun pentru cetățenii ei, în România se întâmplă cu ecou, abia peste câteva luni de zile sau chiar un an. Luați, nu mai departe, exemplul plafonării prețului la energie și gaze naturale. Și întrebați-vă de ce nu, la fel ca-n alte țări, PNRR produce atât de puțin dar încurcă pe atât de mulți. Le amintesc că loialitatea față de oameni este mai importantă decât față de oricare partid. Iar cei care sunt sau au fost primari știu cel mai bine.
Într-o discuție cu reprezentanți ai presei, avută la Bruxelles, alături de alți colegi din PPE, mi-am exprmat clar nemulțumirile legat de amânarea PNRR, semnat de șase luni și cu bani intrați în buzunarele statului.
Administrațiile locale, fie că vorbim de cele 103 municipii, ori sutele de orașe și miile de comune din România, au cu adevărat nevoie de aceste resurse pentru a se putea dezvolta. Din păcate, chiar dacă toată iarna ne-am lăudat cu PNRR, la care mergeam cu gândul ca la pomul lăudat, și chiar dacă sume importante au ajuns în România, suntem încă departe de punctul în care acești bani, prin intermediul proiectelor, să ajungă la destinatarul final, anume la comunități. Și asta pentru că, o spun fără menajamente, pare că suntem din nou luați pe nepregătite.
Există doar un apel lansat de MIPE pentru evaluarea obiectivelor în vederea includerii acestora în cele 12 rute culturale. Suntem în luna martie și discutăm doar de evaluarea obiectivelor ce vor fi incluse în aceste rute, abia pe urmă vom discuta despre finanțare.
În februarie au fost lansate în consultare publică apelurile de proiecte pentru Componentele 5 – Valul renovării și 10 – Fondul Local, din PNRR. Ministerul Dezvoltării a primit multe observații. Promisiunea făcută administrațiilor a fost că apelurile se anunță oficial pe 1 martie, cu începerea depunerilor pe data de 1 aprilie, până la 30 mai. Deocamdată nu s-a anunțat nimic. Am fi putut avea măcar o formă consolidată de ghiduri, rezultată din consultarea tuturor celor interesați.
Pe nici una din celelalte componente ale PNRR, unde sunt apeluri competitive, sau implementarea se va desfășura cu suportul APL, nu avem nici măcar enunțate explicit criteriile de selecție pentru solicitant, criteriile de eligibilitate pentru activități și cheltuieli decontabile, nu avem criteriile de evaluare și selecție, nu cunoaștem modalitatea de efectuare a plăților în viitoarele contracte, între ministere și beneficiari.
Desigur, nu în toate cele 15 componente este vizată finanțarea administrațiilor locale, însă în cele în care acestea sunt vizate explicit, procesul trebuia să fie clar iar primarii trebuiau informați din timp. Asta pentru că administrațiile lucrează cu bugete în care eventuale cheltuieli complementare proiectelor finanțate din PNRR – studii de fezabilitate, expertize tehnice, etc – trebuiau prinse încă de la început.
Există o problemă și cu platformele în care se vor depune proiectele. Pare că fiecare minister are platforma lui, ba chiar fiecare componentă lucrează cu o altă platformă. Or, dacă tot nu a fost creată o platformă unică pentru tot ce înseamnă PNRR, unde să existe toate informațiile necesare, de la documente la proceduri, de ce n-am păstrat cel puțin MySMIS, o platformă cunoscută și uzitată de către toate primăriile?
Nu sunt deloc mulțumit de modul în care se mișcă ministerele titulare de reforme și investiții, direct sau prin entități aflate în subordonare sau colaboratoare, în ce privește PNRR. Anticipez întârzieri care vor afecta fluxul aducerii în țară al banilor europeni, cu consecințe pe economie, taxele generate de implementarea proiectelor pentru bugetele de state și locale, locurile de muncă, calitatea și impactul proiectelor.
Amintiți-vă de toți politicienii care au vorbit, aproape mesianic, despre PNRR și felul în care banii europeni vor transforma fundamental România. Uitați-vă acum și vă veți „lovi” de întârzieri în implementarea proiectelor, de bâlbe, de scuze, de nepricepere și dezinteres. Iar victimele acestei neputințe sunt românii. Cam asta e situația!
Mircea Hava, europarlamentar PNL
Membru PPE
5 1 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile