Ministrul Mediului: „Energie sigură, suficientă, accesibilă și curată. E obiectivul pe care îl am în vedere, ca ministru al Mediului, pentru că doar în acest fel putem să răspundem nevoilor prezente și viitoare ale românilor, în timp ce protejăm natura.
Am discutat despre acest obiectiv și despre ce facem, la ministerul Mediului, pentru a ne asigura că rezultatele sunt pe măsura așteptărilor oamenilor, în cadrul conferinței „Recharge the Power 2025 – Energie, Bunăstare, Dezvoltare, Sustenabilitate”, unde am participat alături de ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Cred că Mediul și Energia se întrepătrund în foarte multe privințe, iar eu mă bucur că am reușit să fac echipă bună, încă din prima zi a mandatului, cu ministrul Sebastian Burduja, pentru proiectele care garantează securitatea energetică a României. Mă refer la finalizarea investițiilor hidroenergetice istorice românești, cum e și amenajarea de la Răstolița (Mureș), pentru care vom veni curând cu noi vești bune.
Pe de altă parte, așa cum am anunțat deja, ne propunem să fim la fel de ambițioși în ceea ce privește utilizarea surselor de energie regenerabile și reducerea dependenței de combustibili fosili, pentru a proteja mediul și a contribui la atenuarea efectelor pe care le au schimbările climatice.
Concret, pregătim ediția din acest an a Programului Casa Verde, prin care ne atingem și obiectivul de reducere a emisiilor, și cel de sprijinire a românilor în a adopta un stil de viață mai sustenabil și a face economii. Finanțăm, în continuare, nu doar panouri fotovoltaice, ci și capacități de stocare. Casa Verde înseamnă facturi și mai mici pentru beneficiari, care pot consuma noaptea energia electrică produsă și înmagazinată în timpul zilei, și o presiunea mai mică pe sistemul energetic național, pentru că toate acele capacități de stocare reduc riscul de a supraîncărca rețeaua.
Noutatea ediției din 2025 este că îi vom sprijini să-și achiziționeze capacități de stocare și pe cei care și-au instalat panouri fotovoltaice din fonduri proprii și au devenit prosumatori. De asemenea, vrem să venim cu o soluție pentru cei care sunt acum dependenți de un anumit tip de acumulator, care se produce la mii de kilometri distanță de România, și să finanțăm invertoare compatibile cu toate modelele de baterii.
Îmi doresc să intrăm într-o nouă etapă a Programului Casa Verde, mult mai apropiată de economia românească, și sunt convins că există aceeași deschidere din partea firmelor autohtone care produc și furnizează soluții și echipamente pentru creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor de energie regenerabilă.
Am vizitat recent un mare producător român de acumulatori de lângă București și cred că jucătorii autohtoni de pe piața de profil pot avea un rol important în transformarea sectorului energetic, contribuind astfel la dezvoltarea unui viitor mai verde și mai curat.”, a transmis Mircea Fechet.