Ministrul Mediului: „Sunt două măsuri prin care ne propunem să îi ajutăm pe copii să înțeleagă cât de important este să folosim resursele într-un mod eficient și, în același timp, să rezolvăm problema ghiozdanelor încărcate cu sticle de apă aduse de acasă, uneori de la câțiva kilometri distanță față de școală.
De asemenea, avem în vedere ca, în următorii patru ani, să dotăm școlile cu sisteme adecvate de colectare separată a deșeurilor, dar și cu frigidere, aparate de gătit performante și eficiente energetic, și unități pentru compostarea resturilor alimentare destinate cantinelor școlare.
Avem și alte obiective ambițioase pentru ca natura să aibă un rol și mai activ în viața generațiilor tinere, fie că e vorba despre un bagaj mai consistent de cunoștințe și abilități pentru adaptarea la schimbările de climă, fie despre activități concrete de protejare a mediului, pe parcursul anilor de școală.
Toate sunt prevăzute în Planul de acțiune pentru implementarea Strategiei naționale privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023-2030, aprobat astăzi în ședință de guvern.
Unele dintre măsuri vor fi implementate de către Ministerul Mediului, coinițiator al Strategiei, în colaborare cu Ministerul Educației, așa cum se întâmplă deja în cazul Programelor Săptămâna Verde și Rangerii Juniori, pe care ne dorim să le îmbunătățim. Mai precis, adăugăm un instrument digital – o platformă online cu resurse integrate, care să îi aducă împreună pe toți cei care învață să iubească natura. De asemenea, venim în sprijinul copiilor și cu o aplicație mobilă, Mini Inspectorul de Mediu, prin care aceștia sunt implicați – prin joc – în acțiuni de protejare a mediului.
Pe de altă parte, Ministerul Mediului va fi partenerul autorităților locale și al instituțiilor de învățământ în dezvoltarea unei infrastructuri care să permită eficientizarea utilizării resurselor.
Ne-am propus, în primul rând, realizarea unei infrastructuri de cișmele și crearea unor mecanisme de alimentare cu apă potabilă a sticlelor reutilizabile de apă cu filtru și furnizarea de astfel de sticle elevilor, la intervale regulate.
Finanțarea acestor investiții va fi asigurată din Fondul pentru Mediu și din bugetele locale, iar ținta este ca, până în 2029, să avem o astfel de infrastructură funcțională în 80% din școlile din România.
Pentru că ne dorim să încurajăm eforturile elevilor și profesorilor de protejare a mediului, de anul viitor vom dezvolta o rețea pilot de Școli verzi, și vom acorda această recunoaștere în funcție de gradul în care sunt îndeplinite anumite criterii, printre care sănătatea și calitatea mediului interior, economia circulară și conservarea resurselor, performanța energetică, optimizarea consumului de apă, biodiversitatea, transportul sustenabil.
Cred că educația de mediu în școală și direct în natură le oferă elevilor motivația de care au nevoie pentru a avea o viață sănătoasă și responsabilă, iar fiecare lecție învățată e un pas spre un viitor mai verde pentru noi toți.”, a transmis Mircea Fechet.