Măsuri dispuse de inspectorii DSP Alba în urma neregulilor constatate la o pensiune din Ocoliș și o sală de evenimente din Alba Iulia

Inspectorii DSP Alba au luat mai multe măsuri ca urmare a neregulilor și neconformităților constatate la o pensiune de pe raza comunei Ocoliș și la o sală de nunți de pe raza municipiului Alba Iulia, după ce în cursul serii de sâmbătă, 2 septembrie 2023, mai multe persoane care participau la două evenimente organizate la locațiile amintite au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară.

Alexandru Sinea, directorul DSP Alba

În cazul pensiunii din Ocoliș unde 30 de persoane au participat la o petrecere de cununie, 7 dintre ele acuzând stări de rău și fiind transportate la Spitalul Municipal Turda, s-a aplicat amendă contravențională pe persoană fizică (proprietarul pensiunii) în cuantum de 2.000 de lei, conform HG 857/2011 art. 43 lit. b), pentru nerespectarea măsurilor și a normelor igienico-sanitare în vigoare. S-a constatat că mâncarea servită nu a fost preparată la locația desfășurării evenimentului ci a fost cumpărată de către organizatori din mai multe județe (mezelurile din Cluj și Bacău, brânzeturile din Harghita) și adusă porționată și ambalată la pensiune. Testele de laborator prelevate din alimente au detectat prezența stafilococului coagulazo pozitiv.

 

În ceea ce privește sala de evenimente de pe raza municipiului Alba Iulia unde 13 persoane participante la o nuntă au acuzat stări de rău și s-au prezentat la UPU Alba Iulia în seara zilei de 2 septembrie 2023, testele de laborator au indicat prezența stafilococului coagulazo pozitiv în toate alimentele servite. De asemenea, testele de sanitație prelevate de pe suprafețe și de pe mâinile personalului au indicat prezența stafilococului coagulazo pozitiv și a stafilocolului hemolitic. Ca urmare, a fost aplicată o amendă contravențională în valoare de 25.000 de lei pe persoană juridică, conform HG 857/2011 art 43 lit. b) pentru nerespectarea măsurilor și a normelor igienico-sanitare în vigoare. De asemenea, s-a mai aplicat o amendă în valoare de 1600 de lei pe persoană fizică bucătarului de la locație pentru nerespectarea regulilor de igienă individuală pe tot timpul programului de lucru în sectorul alimentar. În plus, măsura suspendării activității sălii de evenimente se menține până remedierea neconformităților constatate, ceea ce presupune inclusiv rezultate conforme ale testelor de sanitație.

Biroul de presă al DSP Alba

7 septembrie 2023

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile