Lucian Blaga, omagiat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Marți, 9 mai 2023, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propun publicului o serie de momente dedicate scriitorului Lucian Blaga, patronul spiritual al instituției de cultură, de la a cărui naștere se împlinesc 128 de ani. Acestea pot fi urmărite online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 08.00, iar doritorii pot participa la momentul depunerii de flori, la bustul autorului, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, la ora 09.00.

Atunci și-au anunțat participarea și elevi ai Școlii Gimnaziale „Vasile Goldiș” din Alba Iulia, cu un moment recitativ, ocazie cu care vor afla lucruri interesante din prezentarea pregătită de bibliograful instituției, Ana Maria Pienar.

La ora 13.00, prin intermediul proiectului Seniori prin anotimpurile culturii, pe aceeași Alee a Scriitorilor din Alba Iulia, Lucian Blaga va primi un omagiu și din partea beneficiarilor Centrului de Zi pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia, care vor desfășura aici o activitate de animație culturală, împreună cu bibliotecara Mariana Zaharie.

Pe parcursul zilei, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba veți putea găsi citate, poezii, recomandări de carte pentru copii și adulți, precum și un medalion literar și o expoziție de carte, toate având la bază opera marelui Lucian Blaga.

Poet, dramaturg, filosof și diplomat român, Lucian Blaga s-a născut în data de 9 mai 1895, la Lancrăm, Sebeș, unde a urmat și școala primară. Și-a continuat studiile la liceul „Andrei Șaguna” din Brașov, urmând apoi Seminarul Teologic de la Sibiu, unde se înscrie pentru a evita înrolarea în armata austro-ungară. Licențiat al Facultății de Filosofie din Viena, apoi doctor în filosofie, intră în diplomație mai întâi ca atașat de presă și consilier la legațiile României din Varșovia, Praga, Berna și Viena, devenind ministru plenipotențial la Lisabona (1938-1939). Membru al Academiei Române, preia catedra de Filosofia Culturii a Universității din Cluj, creată special pentru el (1939-1948). Destituit după reforma învățământului, devine cercetător la Institutul de Istorie și Filosofie din Cluj, și la secția de istorie literară și folclor a Academiei, filiala Cluj. Moare în data de 6 mai 1961, la Cluj.

„Inaugurată cu Poemele luminii (1919), opera poetică antumă a lui Lucian Blaga cuprinde, până în 1943, încă șase volume: Pașii profetului, În marea trecere, Lauda somnului, La cumpăna dintre ape, La curțile dorului, Nebănuitele trepte, la care se adaugă versuri, majoritatea postume, din ciclurile Vârsta de fier, Cântecul focului, Corăbii cu cenușă, Ce aude unicornul. 

La rândul său, dramaturgia blagiană – de la misterul păgân Zamolxe, la Tulburarea apelor, Meșterul Manole, Cruciada copiilor, Avram Iancu, etc. pune frecvent în ecuație elementaritatea existenței cu aspirația spre absolut, miticul cu istoricul.

Foarte vastă este și opera filosofului Lucian Blaga, organizată în patru trilogii (a cunoașterii, a culturii, a valorilor și cosmologică), alcătuind un sistem în care cugetarea pură comunică substanțial cu gândirea mitică. Câteva culegeri de aforisme și eseuri rotunjesc, alături de memorialistica din Hronicul și cântecul vârstelor și de romanul autobiografic postum Luntrea lui Charon, imaginea uneia dintre cele mai complexe personalități ale culturii moderne”, se arată în Dicționarul Scriitorilor Români, coordonat de Mircea Zaciu, Marian Papahagi și Aurel Sasu.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile