Mircea Fechet: „Locul deșeurilor din construcții și demolări nu e pe câmpuri, prin păduri sau la marginea localităților, iar să ne asigurăm că gestionăm corect acest tip de deșeuri înseamnă să ne mobilizăm cu toții – autorități centrale, administrații locale și cetățeni.
Putem să punem în mișcare mecanismul economiei circulare din industria construcțiilor dacă lucrăm împreună să avem o țară mai curată, așa cum am făcut-o deja, cu rezultate excelente, prin intermediul Sistemului Garanție – Returnare.
Am vorbit , la conferința Pria Circular Economy and Construction, găzduită de Universitatea Tehnică de Construcții din București, despre cum putem îmbunătăți infrastructura actuală pentru gestionare deșeurilor din construcții și demolări, dar și despre cum putem cultiva responsabilitatea față de mediu.
Da, avem multe de îmbunătățit în ceea ce privește capacitatea de a gestiona deșeurile, pentru că în România s-a construit și s-a reconstruit foarte mult în ultimii ani, iar volumul deșeurilor e în creștere. O gestionare adecvată presupune un sistem din care nu trebuie să lipsească un colector autorizat, o stație de sortare, o stație de tratare minimală.
În plus, la nivel local, prima condiție pentru a da de lucru acestui sistem este ca întrebarea „Unde e containerul pentru deșeuri din construcții?” să aibă un răspuns în fiecare comunitate.
Fie că discutăm despre resturi de beton, cărămidă, moloz, lemn, sticlă, metal, carton sau alte materiale rămase de la construcția casei, modernizarea locuinței sau dărâmarea adăposturilor pentru păsările și animalele din curte, toate trebuie să ajungă pe mâna unor colectori autorizați, și subliniez aici autorizați, pentru că știu că mulți cred că au rezolvat problema debarasării dacă apelează la firme fantomă care își oferă serviciile prin anunțuri pe internet.
Colectarea fără a plăti o factură și fără a ne asigura că deșeurile sunt gestionate corespunzător nu reprezintă o soluție!
Cred că atât soluțiile practice pentru a da o mână de ajutor sistemului actual de management al deșeurilor din construcții, cât și cele care țin de educarea și responsabilizarea oamenilor, pot veni din partea mediului universitar de profil, a marilor companii de construcții din România și a autorităților locale.
În egală măsură, cred că trebuie să ne concentrăm și pe modul în care putem refolosi, recicla și reintegra materialele din construcțiile vechi în noi proiecte, pentru a elimina risipa, a avea un sector de construcții durabil și un mediu mai sănătos.”, a transmis Ministrul Mediului.