Județul Alba consumă mai mult decât produce. Deficit fiscal de peste 3,7 milioane

Un recent studiu, publicat de un grup de cercetători, arată că județul Alba se află printre județele asistate, în care se constată un dezechilibru fiscal de peste 3,7 milioane lei.

Cu alte cuvinte, la nivelul județului se colectează mai puțin decât se cheltuie, astfel că sistemul public necesită intervenția Guvernului, prin transferul unor sume de la Bugetul de stat.

Situația județului Alba este, totuși, una relativ stabilă, deficitul fiscal fiind de doar 1,56%, în comparație cu alte județe, precum Vaslui, unde acesta ajunge la peste 20%, însă mult mai proastă decât în județe precum Bihor – cu un excedent bugetar de peste 9% sau Pragova – cu un excedent de peste 13%.

Studiul publicat de grupul de cercetători evidențiază nu doar sumele de bani, ci și modul în care descentralizarea poate contribui la performanța ș dezvoltarea economică locală, dacă este făcută cu cap, sau cum poate ea adânci decalajele dintre regiuni. Totodată, în respectivul studiu sunt date exemple de responsabilitate fiscală județe precum Cluj, Constanța, Timiș sau Prahova.

Pe de altă parte, Alba, în ciuda unui PIB pe cap de locuitor ridicat, are o prestare minimă de servicii publice, fapt indicat în rapoartele Curții de Conturi.

„Exista o slabă preocupare a autorităților publice locale de a identifica si valorifica veniturile care pot rezulta din desfășurarea activităților economice sau din valorificarea bunurilor din patrimoniul lor public și privat”, se arată într-un raport al Curții de Coturi, citat de Hotnews.ro

Cu alte cuvinte, deși Alba nu se află neapărat la mâna și „mărinimia” celor care împart banii de la București, suntem un județ asistat iar „realizările” administrației publice, de la nivel de comună și până Consiliul Județean, lasă de dorit.

5 2 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile