O fotografie pe tren poate părea o idee bună pentru o postare în social media, însă puțini cunosc riscurile pe care escaladarea unui vagon de tren le presupune.
Este important de știut că arcul electric se poate produce fără un contact direct cu rețeaua de înaltă tensiune, iar pe lângă acest pericol, căderea de la înălțime poate provoca traume grave, inclusiv fracturi, leziuni ale coloanei vertebrale sau chiar deces.
Electrocutarea poate cauza arsuri severe, stop cardiac, afectarea sistemului nervos și, în cele mai multe cazuri, duce la pierderea vieții. Recuperarea celor care supraviețuiesc unor astfel de accidente este lungă și dificilă, implicând multiple intervenții chirurgicale și terapii de recuperare, cu impact major asupra calității vieții.
Pentru conștientizarea acestor pericole de către cei tineri, în cursul săptămânii 7-11 aprilie 2025, polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Alba, alături de polițiștii Biroului Siguranță Școlară și specialiștii Centrului de Sănătate Mintală și Prevenirea Adicțiilor Alba, au desfășurat o serie de activități preventive, la nivelul mai multor unități școlare din județul Alba.
Au fost organizate 34 de sesiuni de informare, la care au participat peste 750 de elevi. Activitățile s-au desfășurat la Școala Gimnazială ,,Lucian Blaga” din orașul Ocna Mureș, la Liceul Teoretic ,,Petru Maior” din Ocna Mureș, la Școala Gimnazială din localitatea Fărău, la Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” din municipiul Alba Iulia, la Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” din localitatea Ighiu, la Școala Gimnazială ,,Aron Cotruș” din localitatea Cergău Mare, la Școala Gimnazială din localitatea Berghin și la Școala Gimnazială din localitatea Doștat.
În cadrul acestor activități, polițiștii au distribuit multiple materiale informative și le-au prezentat tinerilor un material video care ilustrează, într-un mod simbolic, efectele electrocutării și riscurile la care se expun dacă încearcă să urce pe trenurile sau vagoanele staționate în gări, depouri ori pe cele dezafectate, în contextul provocărilor apărute pe rețelele de socializare.
Siguranța tinerilor reprezintă o prioritate pentru polițiști, iar astfel de activități vor continua pentru a preveni tragediile cauzate de lipsa de informare și asumarea unor riscuri fatale!