IPJ Alba, recomandări pentru cumpărăturile online

Cumpărăturile online au devenit o normalitate a zilelor noastre. Tot mai mulți utilizatori ai internetului se orientează spre acest tip de comerț, având în vedere timpul economisit prin rapiditatea tranzacțiilor și diversitatea bunurilor care pot fi achiziționate.

Aproape zilnic, polițiștii sunt sesizați cu privire la înșelăciuni în mediul online cu prilejul achiziționării unor bunuri. Bunurile comandate nu mai ajung, sau unele sunt de calitate îndoielnică și nu reprezintă produsul comandat. De cele mai multe ori aceste situații sunt generate și de superficialitatea cumpărătorilor sau vânzătorilor care nu respectă reguli minime de prevenire și siguranță.

Această perioadă a anului este asociată reducerilor și ofertelor Black Friday și vine cu multe oferte în spațiul online, iar, pentru a vă bucura în siguranță de produsul dorit, polițiștii din Alba transmit o serie de recomandări.

Printre cele mai întâlnite fraude online sunt vânzările fictive, adică postarea de anunțuri de vânzare on-line. În acest mod, ulterior convingerii cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai ajung la destinație, nefiind livrate.

Astfel, dacă efectuați cumpărături online, este recomandat să nu trimiteți banii în avans. Folosiți un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului).

Înainte de a face achiziții online, verificați cu atenție sursa de comercializare. Cumpărați bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comerț online pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați recenziile comerciantului, înainte de a achiziționa produsul.

De asemenea, păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online.

Cumpărătorii pot primi pe email mesaje care par a fi trimise de societăți sau persoane de încredere, însă, în fapt, adresele de email ale expeditorilor sunt modificate, astfel încât să pară că sunt legitime.

Mare atenție la mail-urile care conțin link/link-uri. În conținutul email-urilor poate fi introdus unul sau mai multe link-uri spre o pagină falsă, iar în momentul în care se introduc date precum username și parolă, acestea pot fi furate ori se poate instala malware (una dintre cele mai întâlnite amenințări în mediul cibernetic).

Atunci când navigați pe internet de pe dispozitivul dumneavoastră, asigurați-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS – pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată.

Evitați să transmiteți prin telefon sau alte dispozitive informații referitoare la datele dumneavoastră bancare (numărul contului bancar, codul de securitate al cardului, PIN-ul cardului, parole de acces, seria sau IP-ul token-ului etc.), precum și date de identitate, cum ar fi: codul numeric personal, seria și numărul cărții de identitate.

Evitați operatorii economici care nu afișează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) și care se rezumă la o simplă adresă de e-mail. Aveți grijă dacă accesați o pagină web care conține greșeli gramaticale.

În momentul în care cumpărați bunuri de la persoane fizice, cereți documentele de proveniență ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat inițial produsul de la magazin) și certificatul de garanție emis de producător.

Pentru situația în care ar exista vreo problemă mai târziu, salvați sau tipăriți comanda dumneavoastră, precum și clauzele și condițiile ce apar pe site la momentul cumpărării.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile