Între prostie și minciună. Administrația Pleșa ar fi putut face o parcare, dar acum pretinde că-i obligată să facă un centru cultural de cartier

În ultima ședință de Consiliu Local, în sala cea proaspăt renovată în stil „lux, opulență & manele”, distinșii aleși locali – cu două excepții – au decis să aprobe marea inițiativă a numitului Pleșa Codru Gabriel, primar, inginer, doctor și politician, prin care fostul Cinema Columna va fi transformat, cu doar 23,5 milioane lei, în centru multifuncțional de cartier, cu sală de cinema unde vor rula filme românești, pus alte funcțiuni, că de-aia îi zice multifuncțional. De ce fac asta? Păi, spun distinșii reprezentanți ai administrației, prin gura domnului profesor universitar asociat, doctor Gabriel Pleșa, fac asta pentru că sunt obligați de protocolul prin care clădirea fostului Cinema Columna a fost preluată de către administrație. Și pentru că, normal, zice tot domnul Codru, oricum nu există probleme cu locurile de parcare în Centru.

Pe vremea când era simplu candidat, fugit din barca PNL, că-l lovise amocul USR, domnul Pleșa Codru Gabriel promitea solemn că va dărâma fostul cinema și va face o parcare în locului lui, dacă-l va vota lumea. Mă rog, a promis el multe și n-avem aici timp și spațiu să înșirăm tot ce a promis politicianul Pleșa, rând pe rând, pe toate rândurile. Mai ales că ar trebui, la fiecare promisiune, să adăugăm și faptul că nu s-a ținut de ea, și doar chestia asta ar ocupa extrem de mult timp și spațiu.

O să vă explicăm, însă, puțin despre fostul cinema, parcarea ce nu se mai face și minunatul centru multifuncțional, care e la stadiul de promisiune. Și, cel mai probabil, acolo va rămâne.

În primul rând, mega investiția de 23,5 milioane nu există. Adică, ce au votat consilierii în ultima ședință sunt niște indicatori tehnico-economici. Adică, un calcul cu cât ar costa, dacă CNI va aproba proiectul.

Toată povestea, cu viitorul fostului cinema, de după ultima ședință, o puteți citi aici.

Ei bine, CNI nu a aprobat investiția asta. Nu încă și, cel mai probabil, nici nu o va aproba prea curând. Asta pentru că CNI este o companie de stat care „investește” în fel și fel de chestii, unele utile, altele complet imbecile, însă o face eminamente direcționat politic. E suficient să te uiți în SEAP, să vezi ce chestii finanțează, și ai să vezi cum cele mai multe proiecte put a politică. Or, Pleșa e doar un fost membru PNL, convertit la idealurile nobile ale USR, ceea ce înseamnă că șansele de a primi aprobare sunt invers proporționale cu capacitatea lui de a promite orice.

Pentru că, așa cum ziceam, CNI ia decizii direcționate de partid, dar și pentru că proiectul în sine e o imbecilitate. Însă, asta nu-l va opri pe Pleșa să spună, la momentul oportun, că el n-a făcut nimic nu din cauză că e un incapabil dovedit, ci din cauză că CNI nu a dat banii. Și că la parcare nici nu s-a mai gândit, că doar era proiectul depus la CNI. Iar parcare oricum nu se putea.

De fapt, s-ar fi putut și parcare, dacă nu Pleșa. Mai exact, povestea fostului cinema Columna e una veche, iar administrația s-a chinuit ani la rândul să preia clădirea.

În data de 31 octombrie 2016, Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia adoptă HCL 295, privind încheierea unui protocol de cooperare între Municipiul Alba Iulia și Ministerul Culturii.

Protocolul în cauză, semnat de Mircea Hava, din partea municipalității, și Corina Șuteu, ministru al Culturii, viza un proiect, Orașe Europene, și presupunea o colaborare pe patru direcții, printre care ceva evenimente legate de Centenarul Unirii, elaborarea de publicații culturale în colaborare și, scris negru pe alb: ·Transferarea cinematografelor din Alba Iulia din administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm în proprietatea Municipiului Alba Iulia și utilizarea acestora de către Primărie în interes comunitar (prin investiții proprii și/sau atrase din partea unor programe de finanațare nerambursabilă).

S-a înțeles? Adică utilizarea acestora în INTERES COMUNITAR! Mai exact, nicăieri nu se vorbea despre păstrarea cinematografelor drept cinematografe ori transformarea lor în centre fucking culturale multifuncționale de cartier, ori ce alte bălării de idei mai trec acum prin mintea actualului edil și sunt, iată, validate de Consiliul Local.

Mai mult, cine credeți că semna, în calitate de președinte de ședință, acel HCL prin care a fost aprobat protocolul? Fix Pleșa Codru Gabriel, care la momentul respectiv era consilier local și viceprimar din partea PNL.

Fast forward câțiva ani, prin 2019 – 2020, primăria – condusă de Paul Voicu – Hava fiind deja europarlamentar – bate palma cu ministerul pentru preluarea cinematografului, în baza acelui acord de parteneriat. Numai că, ce să vezi, în acordul de preluare apare acea măgăreață, cum că trebuie păstrată destinația, deși – așa cum am arătat mai sus – ea nu a fost vreo clipă o obligație asumată în protocolul de colaborare. Era, însă, o perioadă de campanie, iar cei care se pregăteau să-i ia locul lui Hava nu aveau timp de detalii. Important era să se poată lăuda la lume că fostul Cinema a fost preluat de oraș și că „se va face”.

Surpriză, însă, Paul Voicu pierde alegerile și postul de primar e câștigat de Gabriel Pleșa. Care Pleșa, împreună cu noul Consiliu Local, sunt chemați să ratifice, prin HCL, protocolul de preluare. Și, pentru că Pleșa uitase nu doar de HCL-ul din 2016, când era viceprimar, dar uitase și de faptul că în campanie promisese parcare, acel protocol este ratificat în acea formă imbecilă – care, repet, nu era vreo obligație care decurgea din documentul de bază, protocolul de colaborare.

Și uite așa, într-un frumos balet în care impostura, minciuna, promisiunile lipsite de acoperire și prostia sublimă dansează pe aceeași scenă cu Pleșa Codru Gabriel, în loc să avem o parcare, avem promisiunea că vom avea un fucking centru cultural multifuncțional de cartier.

5 2 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile