În trei ani de mandat Pleșa, bugetul anual de salarii al Primăriei a crescut cu 20 de milioane

Viața la stat e viață bună. În Primăria Alba Iulia, cel puțin pentru o parte dintre angajați, viața e chiar excelentă!

Salariul mediu în primăria condusă de Gabriel Pleșa este undeva în jurul sumei de 8 – 9.000 de lei. Cel brut, nu vă speriați. Asta nu înseamnă că nu sunt o grămadă de preferați și spornici, care încasează peste 12-13 mii net! Și câțiva cu și mai și.

Spre exemplu, primarul plagiator are peste 30.000 de lei brut…

Pe vremea când își găsise USR în plasa cu morală de ocazie, și se lupta cu mafia PNL – nu ca acum, când se mozolesc peste tot, de lăcrimează icoanele cu Smerenie Floca de invide – Gabriel Pleșa promitea REFORMĂ!!! Pozând într-un fel de Saul pe drumul Damascului, actualul primar se prezenta drept omul tocmai trezit dintr-o epifanie! Era cel care, deși mâncase căcat cu toți șmenarii și bugetofagii de la masa jupânilor din PNL, descoperise calea cea dreaptă și voia schimbare.

Rând pe rând, tramvai după tramvai… n-a fost să fie…

Iată câteva date primite chiar de la Primărie, într-un răspuns periat cât se poate de mult.

La data de 1 ianuarie 2021, bugetul anual pentru salarii era de 67.039.280 lei.

La data de 1 ianuarie 2024, adică anul ăsta și înainte de alte rectificări, bugetul pentru salarii era de 86.963.330 lei.

 

În doar trei ani, salariile – și așa mari – au crescut cu peste 25% în primărie. Și asta în condițiile în care, zice tocmai primăria în acel răspuns periat, numărul angajaților din Aparatul de specialitate al Primarului, SPCLEP și Serviciul public de asistență medicală aflate în subordinea Consiliului local a scăzut de la 530 de persoane, la data de 1 ianuarie 2021, la 504 persoane, la data de 1 ianuarie 2024.

Sigur că, în realitate, Primăria Alba Iulia are mult mai mulți angajați. Și că, deși am întrebat, în solicitare transmisă în 27 februarie, câți angajați sunt în Primărie, adică și în ciupercăriile subordonate, că tot ai primăriei sunt angajații, tot primăria-i plătește, ei n-au răspuns decât atât cât se vede. Or, dacă am face puțină matematică și am împărți bugetul de salarii, anume aproape 87 milioane lei, la numărul de angajați, adică 504, ne-ar ieși un salariu mediu peste 172.000 de lei anual, adică peste 14.300 lei lunar. Brut, da, desigur.

În realitate, numărul angajaților Primăriei e mult mai mare și a crescut în ultimii ani. Păi, doar la Muzeul Principia s-au transferat și angajați niște zeci de oameni, în timp ce la CSM Unirea au încăput alte zeci. Despre alte zeci, angajați în concursuri atât de cinstite că vă ziceam numele câștigătorului cu zile sau săptămâni înainte să aibă loc nu mai zicem. Plus că mai sunt și alți angajați, care sunt pe proiecte – deci nu angajați de Primărie – dar le plătește Primăria salariile până când banii pe proiecte sunt decontați. Asta dacă sunt decontați, că dacă nu faci bine și la timp, nu-ți mai dă nimeni banii și cheltuiala rămâne a Primăriei.

Un salariu mediu de 9.000 de lei pe lună înseamnă 108.000 anual. Adică, în cei 87 de milioane încap peste 800 de angajați. Iar realitatea e cam pe aici.

Și dacă ar fi să fie 1.000 de angajați, salariul brut lunar ar fi de 7.250 de lei, ceea ce tot e mare, că vorbim de salariul mediu. Cu alte cuvinte, din toate sutele și sutele de angajați, există o pătură de spornici și preferați, care duc banii cu cârca, în timp ce câte sute lucrează pe niște salarii mici spre decente.

Nu mai puțin de 242 – două sute patru zeci și doi!!!! – persoane au activat, între 1 ianuarie 2021 – 1 ianuarie 2024 – în proiecte cu finanțare europeană, pe care le derulează primăria sau în care e partener. DOUĂ SUTE PATRU ZECI ȘI DOUĂ peroane! Dintre acestea, 70 au fost angajate prin concurs – v-am zis și demonstrat de atâtea ori cum se organizau concursurile – cu contract pe perioadă determinată.

Alte 172 au fost numite prin decizia primarului. O SUTĂ ȘAPTE ZECI ȘI DOUĂ persoane sunt acel grup de spornici care lucrează deja în Primărie dar, prin semnătura lui Pleșa, sunt încadrați în fel și fel de echipe din fel și fel de proiecte, astfel că încasează un spor salarial de până la 50%. Asta ca să înțelegem în mod clar de unde se adună suma asta uriașă de 87 milioane buget de salarii. Băieții ăștia, 172 la număr, sunt garda pretoriană a edilului, spornicii, halterofilii salariilor. Ei și cei 70 băgați prin concurs, îhî, concursuri cinstite, da, da!

Vă dați seama, să ai 242 de oameni care lucrează pe proiectele europene și să fii cu cele mai multe în pom? Să pierzi milioane și milioane de euro pentru că nu ești în stare să termini la timp proiecte găsite la cheie, dar să plătești în continuare sporuri peste sporuri unei camarile bugetofage?

Asta înseamnă eficiență! Asta înseamnă o administrație de succes! Pentru asta a luat administrația Pleșa, în numele și contul cetățenilor, împrumuturi de vreo 20 de milioane de euro, la care vor plăti taxe și impozite chiar și cei care azi încă-s pe la școala generală ori liceu. Pentru așa eficiență au fost crescute taxele și impozitele locale, de a ajuns Alba Iulia să fie în top la capitolul ăsta.

Păi, încă patru ani de reformă în felul ăsta, și n-o să ne mai ajungă bugetul pentru salariile și sporurile șmecherilor. Da’ nu-i nimic, că vindem tramvaiele, vindem ștrandul, vindem sala polivalentă, vindem parcările subterane și supraterane, vindem parcul industrial și, uite așa, avem bani de salarii pentru încă niște ani!

4.5 13 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

2 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
Liviu
Liviu
31 mai 2024 21:14

Pentru liniștea noastră sufletească să ne alinăm cu gândul că, poate, istoria va consemna că în acele vremuri de restriște, din timpul Marii epidemii de angajări, proaspeții înregimentați pentru a se jertfi pe altarul bunăstării neamului (lor), au fost măcar gârboviti de povara scaunelor aduse de acasă…

Vasile Iulian Duca
Vasile Iulian Duca
13 iunie 2024 12:22

Normal !
Anul trecut ptr Certificatul de Deces al mamei au cerut 800 lei cei din Primărie…
Din câte știu nu trebuia să plătesc nimic..
Cu așa oameni ne confruntăm !