Județul Iași a ajuns pe mâna a două personaje politice extrem de controversate: Costel Alexe (CJ Iași) și Mihai Chirica (Primăria Municipiului Iași).

La presiunea opiniei publice, după ce ambii lideri au fost acuzați de fapte de corupție, Chirica și Alexe s-au autosuspendat din funcțiile de conducere din partid, pentru a nu aduce prejudicii de imagine Partidului. Dar acesta este un gest lipsit de greutate, pentru că ei rămân cu funcțiile publice și, prin consecință, cu influența politică intactă.

Statutul PNL, la articolul 23, prevede cum poate funcționa instituția autosuspendării din funcțiile de conducere: „Membrii PNL se pot autosuspenda din funcția deținută în partid numai în cazul ocupării unei funcții publice incompatibile cu deținerea unor funcții de conducere în partid, pe o perioadă egală cu durata mandatului funcției publice”.

Mai mult, articolul 24 din Statutul PNL prevede dreptul oricărui membru „să se autosuspende pe anumite termene din calitatea de membru PNL”. Problema cu această autosuspendare din funcția de membru PNL ar duce automat la pierderea de primar în cazul lui Mihai Chirica, și de președinte al Consiliului Județean Iași, în cazul lui Costel Alexe.

În calitate de Ministru al Mediului (funcție deținută în anul 2020), Costel Alexe a luat mită 22 de tone de tablă de la sindicatul siderurgic Liberty Galați pentru a facilita obținerea unor certificate de mediu.

Mihai Chirica e inculpat în două dosare de corupție: în afacerea cumpărării de automobile Skoda (dosar cercetat de DNA) și în afacerea cedării unui teren către familia unor deținători de presă, dosar (instrumentat de DNA) în care sunt persoane reținute.

Mihai Chirica (fost lider PSD Iași) a fost racolat în PNL Iași de către Costel Alexe. Despre Alexe se spune că protejează o rețea de cumetri în zona Iașiului, inclusiv pe Petru Avram, directorul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, care a fost forțat să demisioneze după ce a aparut un dosar de corupție privind angajarea unei ospătărițe pe post de inginer la… Ape.

Pe de altă parte, USR PLUS a cerut demisia celor doi din funcțiile publice și organizarea de alegeri anticipate în județul Iași.

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile