Începe, vrem nu vrem, agitația de precampanie. De fapt, suntem în plină campanie, dacă e să o zicem pe aia dreaptă. Urmează alegeri locale – poate și parlamentare, naiba știe – și e pentru prima dată, după mulți ani, când vom avea un alt primar. Epoca Hava s-a încheiat odată cu plecarea acestuia la Bruxelles. În urma lui a rămas un oraș cu mult PR, cu multă reclamă făcută de administrație, cu multe, foarte multe probleme, dar și cu unele incontestabile realizări. Însă, mai departe de toate astea, în urma lui Hava a rămas un teatru de război politic. Căci, așa cum ziceam, e pentru prima dată când câștigătorul localelor nu e dinainte știut. Iar unul dintre cei care-și joacă șansa e Gabriel Pleșa, actual viceprimar, marginalizat în PNL, zvonit ca transferat la USR și dorit de mai toate celelalte partide. Așa că, am zis să stăm la o șuetă cu el, la o poveste, la un interviu.
Rep: Gabriel Pleșa, candidat USR pentru funcția de Primar al Municipiului Alba Iulia. Și viitor primar. Cum sună asta?
Gabriel Pleșa: Partea cu viitor primar sună bine. Am declarat în mod public, în repetate rânduri, că îmi doresc să candidez pentru postul de Primar. Și că o voi face. Despre partea cu candidatura din partea USR, nu aș vrea să comentăm acum zvonuri sau ce zic unii și alții.
Rep: Bine, dar lumea te dă ca și plecat la USR. E cvasi-cunoscut meciul din PNL, în care liberalii sunt trași pe dreapta de actuala conducere, provenită din PDL. Precum și faptul că Mircea Hava e decis să-și impună candidatul preferat.
Gabriel Pleșa: Dă-mi voie să îți spun un lucru. Strict ipotetic vorbind, o plecare la un alt partid nu se dezbate cu presa. Ea, dacă e să se facă, se face pur și simplu și se anunță apoi. Așadar, dă-mi voie să nu comentez pe tema asta, să nu discutăm niște zvonuri și bârfe care circulă în media.
Rep: Păi, bun, dar e clar că Mircea Hava are un favorit. Doar de-aia l-a și lăsat interimar pe Paul Voicu. E cât se poate de evident că Mircea Hava va insista ca Paul Voicu să fie candidatul PNL. Indiferent cât e PNL de tare în sondaje acum, tot nu-i posibil să aibă doi candidați. Așa că, dacă o să candidezi 100%, ceea ce ai zis, o vei face din partea altui partid, că de la PNL nu se poate. Sau independent.
Gabriel Pleșa: După cum știi, PNL nu a anunțat încă un candidat. Au existat, desigur, unele informații apărute pe surse, despre intenții, despre sondaje și așa mai departe. Însă, așa cum am zis înainte, nu aș vrea să discutăm pe baza unor informații neconfirmate. Nu aș vrea să speculăm. Ceea ce pot să îți spun însă cu certitudine este că voi candida și, sunt convins, voi câștiga încrederea albaiulienilor. Că va fi din partea PNL sau independent, ori de la un alt partid, nu e acum momentul unei astfel de discuții.
Rep: Mmm… OK. Dar treaba la PNL e nasoală. Ăia nu te vor, că nu ești de-al lor. Nu ești din gașca veche, n-ai ce căuta tu în fotoliul lăsat de Hava în urmă. Te dau ăia afară dacă mai și comentezi.
Gabriel Pleșa: Nu îmi e teamă că voi fi dat afară din PNL. Eu sunt în partidul ăsta de mai bine de 20 de ani. Am trecut, alături de colegi, și prin momente bune și prin momente mai puțin bune. Și am trecut peste toate împreună. Nu îmi stă în fire și nu am dezbătut niciodată în public chestiuni de bucătărie internă. Am înțeles întotdeauna să îmi susțin pozițiile și părerile în interiorul partidului, și mai apoi să susțin poziția partidului în public.
Rep: Nu ești din gașcă, nu înțelegi? Te dau ăștia afară!
Gabriel Pleșa: Văd că insiști cu treaba asta. Sigur, există probleme interne. Nu cred că își închipuie cineva că fuziunea asta dintre PNL și PDL a fost una fără discuții, fără orgolii, fără supărări. Însă eu am considerat că toate aceste probleme trebuie rezolvate intern și că scopul final e să găsim lucrurile care ne unesc. Și să reușim ca, împreună, să rezolvăm problemele cetățenilor.
Rep: Haide, mă lași cu placa asta, cu totul e bine și frumos, cu am găsit punctele comune. Asta e poezie.
Gabriel Pleșa: Da, poate că e o poezie, dar asta nu înseamnă că nu e adevărată și că nu așa gândesc eu. Uite, dacă vrei, o să încerc să îți spun și câteva nemulțumiri ale mele. Fără însă să spun chestiuni concrete, să discut treburi de bucătărie internă. Fără să dau din casă cum se zice. Nu am nici o problemă în a respecta deciziile partidului, atât timp cât ele sunt decizii luate în mod corect, statutar. Nu pot însă să fiu de acord ca PNL să devină un partid în care voința unui singur om, or a unor prieteni de la vârful partidului, să devină regulă pentru toți. Nu pot să fiu de acord cu ideea că nu există dezbatere internă și că deciziile sunt luate de doi, trei oameni, fără a consulta măcar oamenii din partid, structurile statutare de conducere.
Rep: Te-au făcut ăștia cum au vrut ei. S-au întâlnit Hava și Dumitrel la un șpriț și au decis cine în ce post merge, cine unde candidează. Așa se face.
Gabriel Pleșa: Nu comentez. Am zis că despre anumite chestiuni voi discuta doar principial, fără să intru în cazuri punctuale și detalii.
Rep: Hai, zi tot! Dă din casă, oricum am auzit că unii din Primărie te consideră sursa abnews.
Gabriel Pleșa: Haha. Păi uite că sunt o sursă, doar că o fac în mod deschis, public, într-un interviu. Întreabă-mă despre activitatea din Primărie și îți răspund atât de bine cât pot eu.
Rep: Te-au făcut cum au vrut ei. Ți-au fluturat în față statutul, ți-au zis că sondaje și toate cele, te-au lăsat să speri, în timp ce pe la spate se înțeleseseră pe cine să pună candidat.
Gabriel Pleșa: Așa cum am mai zis, cu siguranță voi candida la fotoliul de primar. Mai multe nu vreau să spun.
Rep: Ți-au promis vreun post, deputat, senator, ceva, ca să stai cuminte, să nu-ți mai trebuiască Primărie?
Gabriel Pleșa. Nu comentez. Cum am zis, voi candida pentru funcția de Primar al municipiului. Și sunt convins că voi câștiga. Sunt din ce în ce mai convins, pentru că zi de zi mă întâlnesc cu oameni care îmi cer să candidez, care îmi spun că mă vor susține. Nu mă interesează posturi de parlamentar. Nu vreau să fiu deputat, senator, ministru sau în orice altă funcție. Vreau să rămân aici, la Alba Iulia, orașul meu, unde vreau să fiu primar. Pentru că știu că pot schimba lucrurile în bine.
Rep: Bine, am înțeles. Mai mult decât că vei candida nu scot de la tine. Zi-mi atunci despre Primărie. Ce e bine și ce nu e bine?
Gabriel Pleșa: Sunt încă viceprimar al orașului, chiar dacă nu sunt parte din „gașcă”, cum îți place ție să spui. Așa că îți voi spune ce cred eu că poate fi îmbunătățit. Căci, desigur, s-au făcut și greșeli, sunt și lucruri care pot fi făcute mai bine, dar există și lucruri bune pe care administrația aceasta le-a făcut.
Rep: Există pe dracu. Dacă îți dau să citești doar câte am scris eu despre mânărelile din Primărie, nu mai plecăm o săptămână de aici, atâtea ai de citit.
Gabriel Pleșa: Nu vreau să te cert pe tine și să-ți fac critică. E treaba presei să facă ceea ce face, să caute problemele și să le expună. Sunt multe probleme pe care le-ai semnalat și tu, cu care sunt de acord, sunt însă și unele chestiuni care nu sunt așa cum le-ai scris tu. Însă, dă-mi voie să revin la ce spuneam. Planul meu este acela de a îmbunătăți lucrurile, de a face ca lucrurile să meargă din ce în ce mai bine în Primăria asta.
Rep: Sper că nu vii și tu cu placa asta cu „să facem să fie bine”…
Gabriel Pleșa: Nu, nicidecum. Crede-mă că, după 5 ani de muncit în Primărie, chiar dacă nu am fost parte activă în micul cerc în care se luau deciziile, am văzut și învățat destule. Știu foarte bine ce trebuie schimbat și cum. Știu și ce trebuie continuat. Și acum, o să zic și eu ca tine, dacă aș sta să îți explic acum, aici, fiecare linie de acțiune, fiecare măsură, fiecare aspect ce face parte din proiectul meu pentru Alba Iulia, nu mai plecăm o săptămână de aici. Ce pot însă să îți spun e că, împreună cu o mică echipă, lucrăm la un veritabil program de guvernare al orașului. Tot acest program urmează să fie lansat public odată cu lansarea oficială a candidaturii. Bineînțeles, îl voi supune unei dezbateri publice, căci nu se poate altfel. Un program de guvernare locală trebuie, în primul rând, să vină și să răspundă cerințelor și nevoilor oamenilor. De altfel, de la acest feedback primit de la oameni, de la discuțiile și întâlnirile pe care le-am avut în ultimii 5 ani, de aici pleacă tot acest proiect. De la ce își doresc oamenii și ce așteptări au ei. Practic, rolul unui primar, așa cum îl văd eu, este acela de a cheltui cât se poate de eficient resursele publice, care sunt limitate, pentru a acoperi cât mai multe dintre nevoile și așteptările cetățeanului.
Rep: Dă-mi niște exemple.
Gabriel Pleșa: Bine, fie. Uite, mă interesează în mod special dezvoltarea economică a orașului. Cred că e nevoie să atragem investiții serioase, concerne internaționale, cum se întâmplă la Sebeș sau Blaj. Cred că e absolut necesar să creștem gradul de satisfacție al cetățeanului. Ce înseamnă asta? Înseamnă siguranță. Înseamnă școli mai bune și mai bine dotate. Înseamnă o infrastructură dezvoltată. Înseamnă locuri de parcare. Înseamnă spații verzi – nu doar în parcurile centrale ci și în cartiere. Înseamnă utilizarea eficientă a spațiului public. Înseamnă o administrație eficientă, redimensionată și gândită pentru a servi nevoile cetățeanului și nu nevoia unuia sau altuia de a avea un serviciu. Înseamnă proiecte cu finanțare europeană care să fie resimțite de toți cetățenii. Sunt multe, foarte multe lucruri care trebuie făcute. Unele se fac și în prezent. Altele nu se fac deloc. Altele trebuie îmbunătățite. Toate se vor regăsi în proiectul pe care-l voi supune unei dezbateri publice și în baza căruia îmi propun să muncesc pentru oameni și pentru Alba Iulia.
Rep: Bine, hai, de încheiere, să îți ridic și una la fileu. De ce crezi că ești cel mai bun pentru funcția de Primar?
Gabriel Pleșa: Asta e ridicat la fileu? Haha. Sigur că am convingerea că pot face pentru cetățean mai multe decât alții, mai mult decât s-a făcut până acum. Însă, vreau să știi asta, această convingere a mea se hrănește în permanență din mesajele venite de la cetățeni, din convingerea lor că eu sunt potrivit pentru această funcție. Sunt albaiulian și mi-am dedicat viața orașului ăsta, pe care sincer îl iubesc. E acasă. Nu știu cum consideră alții acest acasă, dar pentru mine e ceva special. Și, mai cred eu, am ajuns la experiența necesară pentru a schimba cu adevărat lucrurile. Am văzut și cum se fac bine anumite lucruri, la fel cum am văzut și înțeles cum și de ce s-au făcut anumite lucruri prost. Vreau, știu și pot să schimb în bine administrația asta. Și am convingerea că cetățenii așteaptă o schimbare de fond, nu doar una de formă.
Mult succes
Un formist discută proiecte de fond?! Sau de fund!?