FOTO. La Vinerea, obiceiul păștenilor se respectă cu strășnicie

La fel ca în anii anteriori, în localitatea Vinerea este continuată tradiția păștenilor, un obicei unic și străvechi păstrat cu sfințenie timp de 75 de ani de către credincioșii ortodocși de aici. Această frumoasă tradiție a fost lăsată moștenire, din generație în generație, din anul 1948, când a fost inițiată de către vrednicul de pomenire preot mărturisitor Ioan Sabău, ctitor al bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Vinerea, dăinuind cu rigurozitate până în zilele noastre. Prin acest obicei s-a dorit ca nu doar o singură familie din sat să suporte pregătirea pentru Sfintele Paști, cum a fost până atunci, punându-se capăt neînțelegerilor și disputelor iscate din această cauză.

Astfel, în cadrul Consiliului parohial, s-a hotărât ca de organizarea și de pregătirea paștilor să se ocupe întregul contingent, bărbați și femei, care împlinesc în anul respectiv vârsta de 60 de ani, considerată vârsta înțelepciunii și a deplinei maturități. Credincioșii respectivi sunt denumiți pășteni și vor pregăti toate cele necesare desfășurării în cele mai bune condiții a ceremoniei pascale. Astfel, aceștia vor asigura vinul, pâinea, colacii, lumânările, vasele în care se prepară paștile, florile pentru împodobirea Sfântului Epitaf și celelalte de trebuință, cheltuielile suportându-le în totalitate.

Pentru buna organizare și desfășurare a acestui eveniment unic din viața fiecărui păștean, în prima Duminică după Rusalii din anul precedent, are loc o întâlnire în care este aleasă gazda de unde se vor lua paștile. Pășteanul-gazdă trebuie să fie un bărbat din leat, căsătorit și care să fie un bun gospodar. Într-un an, acesta trebuie să provină din partea de jos a satului, iar în anul următor din partea de sus a localității. După alegerea gazdei, păștenii se întâlnesc lunar, în prima duminică, analizând cu multă conștiinciozitate și responsabilitate realizările de până în acel moment, ce dificultăți au fost întâmpinate și ce sarcini le revin de îndeplinit în continuare.

În Duminica de Florii, toți păștenii, împreună cu preoţii parohi, se adună la casa gazdei, unde se stabilește vinul pentru paști. De asemenea, ciuberele sunt împodobite cu flori și panglici tricolore, iar lumânările care se împart credincioșilor în Joia Mare sunt ornamentate cu panglici tricolore. În același timp, coșurile sunt asortate cu ștergare și verdeață, sunt aerisiți desagii pentru pâine și este stabilit programul pentru Săptămâna Mare.

În Joia Mare, zi de mare sărbătoare pentru întreaga comunitate vinereană, păștenii se întâlnesc dimineaţa, la ora 8.00, la biserica parohială, îmbrăcați în tradiționalele costume populare, de unde se pornește în procesiune spre casa gazdei. Alaiul pornește având în frunte păștenii ce poartă drapelul României și al Uniunii Europene, urmați de cei cu prapurii, de copiii cu sfeșnice, preoți, cântăreți, păștenele cu coșulețe, precum și de către ceilalți credincioși din sat, din țară și din străinătate, veniți special pentru acest eveniment emoționant. La casa gazdei este oficiată slujba de Te-Deum, binecuvântându-se pâinea din care sunt pregătite paștile și se împart lumânările împodobite pentru a fi aprinse în noaptea de Înviere.

Păștenii iau desagii cu pâinea, parastasele și prescurile, iar femeile păștene iau ciuberele frumos împodobite cu flori și verdeață. Apoi, întreg alaiul se îndreaptă înapoi la biserică unde este oficiată Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. În cadrul slujbei, păștenii care au primit dezlegare de la duhovnic se împărtășesc cu Sfintele Taine. Este o încântare să privești cum toți păștenii, îmbrăcați în straie populare, stau încolonați doi câte doi, mai întâi bărbații, apoi femeile, împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Domnului și sărutând sfintele icoane. După Dumnezeiasca Liturghie, este oficiată o slujbă de pomenire pentru cei trecuți în veșnice. La ieșirea din biserică, nepoții și copiii păștenilor, îmbrăcați de asemenea în straie populare, oferă tuturor participanților la slujbă câte un colac și un pahar de vin în memoria celor dispăruți din leat.

În zilele următoare, păștenii participă activ la toate celelalte activități ale bisericii, asigurând „paza” Sfântului Epitaf („Sfântului Mormânt”) în noaptea de vineri, iar sâmbătă după-amiază se taie pâinea, se pune vinul, se așează în ciubere și se păstrează în biserică până la Slujba de Înviere. Noaptea, la ora 0.00, este oficiată Utrenia Sfintei Învieri, așteptată cu nerăbdare de către întreaga comunitate creștină. După ce preotul rostește: „Veniți de luați Lumină!”, urmează procesiunea de ocolire a bisericii, iar după oficierea Sfintei Liturghii, paștile – sfințite în cadrul slujbei – sunt împărțite de către pășteni tuturor credincioșilor prezenți.

Ing. Dorin David
Parohia Ortodoxă Vinerea II

5 1 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile