FOTO. Harta României Mari, o replică după originalul din 1935, a fost donată Colegiului Militar din Alba Iulia

Harta României Mari, o replică după originalul din 1935, a fost donată Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” de către familia Bălgrădean, Ioan și Octavia. Harta României Fizică-Administrativă și Turistică a fost întocmită și executată în anul 1935 după date statistice oficiale, de către M.D. Moldoveanu, profesor-cartograf. Harta are 51 de planșe și a fost realizată la o scară de 1:300.000.

Autorul hărții și-a motivat realizarea acesteia, astfel: „Cele două mari evenimente: a) războiul mondial și b) diferitele modificări administrative schimbând harta țării au creiat, din punct de vedere al orientării generale, o stare de lucruri confuză. Aceasta s’a datorit într’o mare măsură faptului că dela producerea acestor două mari evenimente, nici până astă-zi nu apăruse o hartă a României care să fie în perfectă concordanță cu efectele menționatelor evenimente. Pentru aceste motive, subsemnatul, după o muncă de specialitate destul de încordată în timp de 4 ani – am întocmit și litografiat „Harta României” la scara 1:300 000 compusă din 51 de planșe perfect racordabile”.

La dorința donatorului, domnul Ioan Bălgrădean, această hartă va fi păstrată la loc de cinste în Sala Tradițiilor și valorificată, prin studierea ei de către elevi. Au transmis reprezentații Colegiul Național Militar ” Mihai Viteazul” Alba Iulia.

4.5 2 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

3 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
Gica
Gica
19 februarie 2023 10:22

Ala gras, ovezul ala unde a gasit hainele alea de pescara!!!

Boc Traian
Boc Traian
19 februarie 2023 13:17
Raspunde lui  Gica

Dvs sunteți slab la minte!

trackback

[…] Citește și: FOTO. Harta României Mari, o replică după originalul din 1935, a fost donată Colegiului Militar … […]