Vineri, 7 martie, ora 13:00, la Sala Unirii (spațiul expozițional Alba Iulia), a avut loc vernisajul expoziției „Monica, Radioul și Securitatea”.
Prezentarea evenimentului și cuvântul de bun venit au fost rostite de dr. Tudor Roșu, directorul științific al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, iar dr. Dragoș Ursu, muzeograf în cadrul Compartimentului Istorie, a vorbit despre conceptul expozițional, respectiv activitatea postului Radio Europa Liberă în anii comunismului, în general, și a Monicăi Lovinescu la microfonul radioului, în special.
La final, conf. univ. dr. Geta Orian, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a evocat personalitatea Monicăi Lovinescu, aplecându-se asupra surselor literare a activității acesteia, respectiv impactului pe care emisiunile ei („Actualitatea Culturală Românească” și „Teze și antiteze la Paris”) l-au avut asupra culturii române în anii ’70-’80 ai secolului XX.
Alături de publicul albaiulian, la eveniment au participat studenți filologi și elevi al Colegiului „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, însoțiți de profesoara dr. Andreea Rotche.
Expoziția „Monica, Radioul și Securitatea”, a cărei curatoare sunt Dalia Bathory și Luciana Jinga (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc) și Oana Demetriade (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității), a fost realizată cu sprijinul Administrației Prezidențiale, al Fundației Române pentru Democrație, Bibliotecii Municipale „Eugen Lovinescu” Fălticeni, Galeriei Oamenilor de Seamă Fălticeni, Muzeului Național al Literaturii Române și al Muzeului Cărții și Exilului Românesc. Partener media: AGERPRES.
Expoziția va putea fi vizitată până în data de 6 Aprilie 2025. Transmit reprezentanții Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.
[…] Citește și: FOTO. Expoziția „Monica, Radioul și Securitatea” la Sala Unirii din municipiul Alba Iulia […]