FOTO. Exponatul lunii aprilie, la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Comunicatul către Români dat de comisarul regal baronul Vay Miklos

Marți, 4 aprilie 2023 la ora 11, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia se va vernisa exponatul lunii aprilie, Comunicatul către Români dat de comisarul regal baronul Vay Miklos în 13/25 octombrie 1848 la Cluj.

Piesa aflată în colecția muzeului albaiulia face parte dintr-un lung șir de comunicate date de guvernul maghiar și de reprezentații acestuia în Transilvania către revoluționarii români încercând să determine aplanarea conflictului care evolua abrupt de la un moment la altul și era pe cale să se transforme în război civil.

Tema principală a acestor comunicate viza datoria față de ”Patrie” a românilor, chemarea la păstrarea ”rândului și liniștii”, sub amenințarea represaliilor armate ale ”nației ungureazska și szekujeleaszka spre zdrobirea orbeștilor voastre fapte.” Aceste comunicate nu au avut succesul scontat pentru că românii nu se raportau pozitiv la patria invocată de nobilimea maghiară și, mai mult, au accentuat agresivitatea conflictului.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Vernisajul va fi transmis online pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile