În data de 11 martie a.c., peste 40 de elevi au luat parte la o activitate realizată de Asociația GEYC în cadrul Caravanei Mureşului-NEBULA. Caravana își propune să aducă în prim-plan dezvoltarea durabilă în comunitate, antreprenoriatul tinerilor și implicarea activă în comunitate.
Activitatea a fost realizată sub forma unui Atelier de Co-creare: New European Bauhaus Brainstorming & Design, prin care elevii vor contribui creativ la transformarea unor spații importante din oraș într-un mod sustenabil, estetic și incluziv. Prin acest atelier, am pus în prim-plan colectarea de idei pe care elevii le au pentru regenerarea spațiilor din oraș și ce schimbări ar fi necesare în viziunea lor. În acest sens, s-a pus accent pe rolul tinerilor în implementarea principiilor New European Bauhaus, inițiativă a Comisiei Europene.
La eveniment au participat și doi reprezentanți ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, respectiv Doris Mihălțan, Expert Relații Publice și Comunicare și Nicolae Mărginean, Director Departament de Relații Publice și Comunicare. Prin prezența ADR Centru, elevii s-au conectat cu ceea ce se întâmplă în oraș și ce inițiative sunt în desfășurare pentru fiecare zonă în parte, discutând și despre cum fiecare cetățean poate contribui la regenerarea orașului.
După sesiunea de întrebări cu reprezentanții ADR Centru și cei ai Asociației GEYC, tinerii au fost grupați în echipe. Elevii au identificat 7 zone din Alba Iulia cu probleme de mediu, infrastructură și sociale, dar și cu un potențial de dezvoltare, mai exact: Zona Industrială, Ștrandul Alba Iulia- Zona Schit, Centrul, Ampoi 3, Micești, Zona Recea și Piața. Astfel, elevii au pus în plan soluții pentru a combate problemele cu care fiecare dintre aceste zone se confruntă, cu sprijinul reprezentanților ADR Centru. Exemple dintre ideile gândite de elevi au fost conectarea orașului cu piste pentru transportul alternativ, respectiv piste de biciclete, restaurarea parcurilor, utilizarea unui asfalt ecologic, plasarea mai multor cosuri de colectare selectiva a deșeurilor sau realizarea de evenimente locale de ecologizare.
“Am fost plăcut surprinsă de cunoștințele pe care elevii le aveau deja legate de sustenabilitate și de entuziasmul cu care au lucrat la regenerarea celor șapte zone din oraș. A fost apreciată vasta experiență pe care reprezentanții ADR Centru o au și modul eficient de comunicare cu elevii.
Mai mult, aceștia au pus accentul pe implicare civică și i-au îndemnat să contribuie activ în comunitate.” a declarat Ana Maria Todoran, organizatoare Caravana Mureșului-NEBULA, Responsabil Sustenabilitate în cadrul GEYC și studentă doctorandă în Cercetarea Mediului.
Caravana Mureșului este organizată sub umbrela proiectului NEBULA, o inițiativă inovatoare dedicată implicării tinerilor în regenerarea urbană și rurală, promovând principiile New European Bauhaus: sustenabilitate, incluziune, frumuseţe și creativitate. Printr-o combinație de metodologii interdisciplinare, programe de formare și platforme de colaborare, NEBULA încurajează tinerii să devină actori principali în transformarea comunităților lor. Proiectul oferă acces la instrumente practice și resurse care îi ajută pe participanți să dezvolte și să implementeze idei sustenabile și inovatoare. Prin inițiative precum „Pitch Your NEBULA Model” și ateliere educaționale, NEBULA sprijină dezvoltarea unor soluții reale pentru provocările contemporane, contribuind la crearea unui viitor mai echitabil, ecologic și conectat.