FOTO. Colecția Batthyaneum: Un “mărțișor” care împodobea, cândva, vestimentația nobililor Transilvaniei

“Dragi Prieteni, astăzi vă prezentăm nu doar un „mărțișor”, care împodobea cândva vestimentația nobililor Transilvaniei, dar și cele 3 buzdugane descoperite în mormintele excavate din catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia la începutul secolului XX și aflate astăzi în colecțiile Bibliotecii Batthyaneum.

Din cercetarea pieselor a rezultat ipoteza că aceste sceptre ar fi putut aparține chiar membrilor familiei princiare Rákóczi! Catalogul pieselor descoperite cu acea ocazie a fost publicat la acea vreme de arheologul Pósta Béla. Recent, în anul 2013, o traducere din maghiară în română a acestui catalog a fost realizată de specialistul și cercetătorul Mihai Kovács.

Textul a fost publicat într-un volum dedicat acestor descoperiri recuperate, coordonat de doamna dr. Doina Hendre Biro. Vă lăsăm pe voi să faceți asocierile, iar informațiile acurate despre toate aceste piese de o excepțională valoare le puteți găsi în volumul acesta:

Batthyaneum. Descoperirile arheologice din catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia (1907-1914) publicate în 1918 de Pósta Béla. Valorificarea unui inventar uitat, Editura Bibliotecii Naționale a României, București, 2013.

Vă dorim un început de primăvară minunat!”. Transmit reprezentanții Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
trackback

[…] Citește și: FOTO. Colecția Batthyaneum: Un „mărțișor” care împodobea, cândva, vestimentația nobililor… […]