În colecția de manuscrise a Bibliotecii există și unul intitulat: 𝐸́𝑐𝑜𝑙𝑒 𝐷𝑒 𝑀𝑎𝑟𝑠 𝑝𝑜𝑢𝑟 𝑎𝑝𝑝𝑟𝑒𝑛𝑑𝑟𝑒 𝑙 ‘𝑎𝑟𝑡 𝑑𝑒 𝑓𝑜𝑟𝑡𝑖𝑓𝑖𝑒𝑟 𝑏𝑖𝑒𝑛 𝑢𝑛 𝑝𝑙𝑎𝑐𝑒 𝑎𝑣𝑒𝑐 𝑙𝑎 𝑚𝑎𝑛𝑖𝑒́𝑟𝑒 𝑑𝑒 𝑙𝑒𝑠 𝑎𝑡𝑡𝑎𝑞𝑢𝑒𝑟 𝑒𝑡 𝑑𝑒́𝑓𝑒𝑛𝑑𝑟𝑒 𝑑𝑒𝑑𝑖𝑒 𝑎 𝑆𝑜𝑛 𝐸𝑥𝑐𝑒𝑙𝑙𝑒𝑛𝑐𝑒 𝑀. 𝑙𝑒 𝑀𝑎𝑟𝑞𝑢𝑖𝑠 𝐷. 𝑃ℎ𝑖𝑙𝑖𝑝𝑒 𝐺𝑜𝑛𝑧𝑎𝑔𝑎, 𝐶𝑜𝑚𝑚𝑒𝑛𝑑𝑎𝑛𝑡 𝐺𝑒𝑛𝑒𝑟𝑎𝑙 𝑑𝑒 𝐶𝑎𝑛𝑜𝑛𝑖𝑒𝑟 𝑒𝑡 𝐵𝑜𝑚𝑏𝑎𝑟𝑑𝑖𝑒𝑟 𝑎 𝑀𝑎𝑛𝑡𝑜𝑣𝑒 𝑝𝑜𝑢𝑟 𝑆.𝑀.𝑅. 𝑒𝑡 𝐼𝑚𝑝𝑒𝑟𝑖𝑎𝑙𝑒.
Citește și: FOTO. Serviciu de masă, prezentat de Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia: „Lux pentru noi, dar comune pentru secolul XIX”
Este un manuscris de început de secol XVIII realizat în cinstea aristocratului Philipe Gonzaga, unul dintre ultimii membri ai acestei familii celebre de Mantua. Manuscrisul este menționat încă de la început în cataloagele lui Andreas Cseresnyés din anul 1824. Cu toate acestea, el nu pare să facă parte din colecția cumpărată de episcopul Ignatius de Batthyán de la arhiepiscopul imperial Cristoph Migazzi (1714-1803), ci poate din achiziții încă mai vechi, pe când studia la Roma.
Citește și: FOTO. Unul dintre cele mai frumoase manuscrise pictate din România se găsește în Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Manuscrisul în limba franceză tratează sistemele de fortificaţii concepute de arhitecții Blaise François Pagan (1604-1665) şi Sébastien Le Prestre de Vauban (1633-1707), folosind inclusiv culori diferite pentru a diferenția parapetele, cunetele, traversele, dar și şanţurile, glacisul și taberele militare.
Citește și: FOTO. Colecția Batthyaneum: Un „mărțișor” care împodobea, cândva, vestimentația nobililor Transilvaniei
Familia Gonzaga își inaugurează linia nobiliară încă din secolul al XIV-lea, având printre membrii familiei, conform lui Selwyn Brinton, un sfânt (Aloysius sau Luigi Gonzaga), 12 cardinali și 14 episcopi. Linia se încheie chiar cu acest Filippo (1709-1778), care nu reușește să-și mențină titlul, la moartea tatălui său Giovanni în 1743. Așadar, Marchizul Philipe, cel căruia îi este dedicat acest manuscris de către un autor necunoscut, era contemporanul episcopului Batthyány (1741-1798). Mai mult chiar, un fapt surprinzător este căsătoria Marchizului cu contesa Rosalia Batthyány în anul 1729. Poate chiar aceste legături de familie sunt cele care explică prezența manuscrisului în colecțiile Bibliotecii.
Manuscrisul este digitalizat și clasat tezaur, îl puteți regăsi sub cota MS II 138 și îl puteți răsfoi online pe site-ul DigiTool al Bibliotecii Naționale a României. Transmit reprezentanții Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia.