Festivalul „Cultură pentru Cultură” – ediția 2023 va debuta, duminică, la Blaj. Comunitățile rurale din județul Alba își prezintă zestrea de tradiții și obiceiuri

Cea de-a XVI-a ediție a Festivalului – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, proiect cultural unic în Europa, se va desfășura în lunile iunie și iulie la Blaj, Ciugud, Vinerea și în Poiana Călineasa. Ediția din anul 2023 debutează, duminică, 11 iunie, de la ora 12:00, la Blaj, pe Câmpia Libertății. Comunitățile din mediul rural se prezintă în fața publicului și a juriului cu soliști vocali, grupuri vocale, rapsozi și poeți populari, soliști instrumentiști, grupuri instrumentale, obiceiuri tradiționale, reconstituirea interiorului de gospodărie tradițională, dansuri, minorități naționale, gastronomie și meșteșuguri tradiționale.

„Festivalul „Cultură pentru Cultură” este cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a patrimoniului cultural material și imaterial din județul Alba. În fiecare etapă a festivalului degustăm bucate tradiționale preparate special pentru acest eveniment, ne aducem aminte și facem cunoștință cu meșteșugurile tradiționale practicate de bunii și străbunii noștri, pășim în interioarele de gospodărie tradițională reconstituite și, nu în ultimul rând, cântăm și dansăm alături de tinerii și bătrânii satului”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Juriul concursului „Cultură pentru cultură” reunește personalități marcante din domeniul patrimoniului cultural imaterial din România: Elise Stan – etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Română, membru în juriul talent-show-ului „Vedeta populară” – TVR1, Gheorghița Nicolae – etnolog, realizator și prezentator al emisiunii „Tezaur folcloric” la Televiziunea Română, Doina Ișfanoni – cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, Nicolae Moldovan – maestru coregraf, inițiator al Festivalului Internațional de Folclor CIOFF de la Aiud.

În anul 2023, Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” cuprinde patru etape: La Blaj (11 iunie 2023), Ciugud (18 iunie 2023), Vinerea – Poiana cu goruni (2 iulie 2023) și Poiana Călineasa (16 iulie 2023).

„Cultură pentru Cultură” este cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a patrimoniului cultural material și imaterial din Alba, fiind un proiect unic la nivel european. Festivalul este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, cu sprijinul primăriilor Blaj, Ciugud, Cugir și Gârda de Sus, dar și cu aportul celorlalte comunități participante.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile