Facsimilul manuscrisului Codex Aureus. Aniversarea consacrării Episcopului Batthyány Ignác, mâine la Muzeul Unirii

Marți, 8 august 2023, la ora 14, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia – clădirea Museikon – va fi vernisată expoziția: Facsimilul manuscrisului Codex Aureus. Aniversarea consacrării Episcopului Batthyány Ignác.

Numit de împărăteasa Maria Tereza, în calitatea de episcop al Transilvaniei, în anul 1780, Batthyány Ignác își prelua funcția în luna august a anului 1781. Renumit colecționar de carte, Batthyány a achiziționat numeroase valori bibliofile, cea mai valoroasă piesă fiind – indiscutabil – Codex Aureus sau Evangheliarul de la Lorsch. Operă de artă, creată la curtea lui Carol cel Mare, manuscrisul a fost dezmembrat în timpul Războiului de 30 de ani, când se afla în biblioteca de la Heidelberg, cele patru fragmente ajungând – în timp – în instituții culturale de prestigiu internațional: Biblioteca Batthyaneum Alba Iulia – filiala Bibliotecii Naționale a României, Biblioteca Apostolica Vaticana, Victoria and Albert Museum Londra și Musei Vaticani.

În anul 1999, cu ocazia unei expoziții care a reunit toate cele patru fragmente, la Lorsch și Paderborn, a fost realizată o ediție facsimilată, care reproduce inclusiv coperțile originale. Tirajul realizat de Faksimile Verlag, la Lucerna, a fost de 333 exemplare numerotate. Recent Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a reușit achiziționarea exemplarului cu numărul 264. Astfel, instituția albaiuliană se alătură unei companii selecte de deținători, printre care amintim familia regală britanică – în 2010 Papa Benedict al XVI-lea i-a oferit un exemplar reginei Elisabeta a II-a!

O carte UNICĂ, dezmembrată de vicisitudinile istoriei… REUNITĂ după aproape 400 de ani și expusă în PREMIERĂ, în România, la Muzeul Național al UNIRII Alba Iulia.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 8 august – 10 septembrie 2023. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile