Expoziție de icoane pictate tradițional și recital de pricesne, în Cetatea din Alba Iulia

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba organizează, vineri, 7 aprilie 2023, vernisajul expoziției de pictură tradițională „Icoană din suflet de copil”. Evenimentul este programat la ora 15:00 și se va desfășura la spațiile expoziționale de la Poarta a III-a a Cetății Alba Iulia. Expoziția cuprinde lucrări realizate de cursanții Școlii de Arte și Meșteșuguri: Clasa de icoane pe sticlă „Școala de la Laz”, coordonată de profesoara Daniela Anca și Clasa de pictură de icoane pe lemn, coordonată de prof. dr. Ioana Raica.

Evenimentul cultural va fi completat de un recital de pricesne susținut de Grupului vocal tradițional „Muguri de Tezaur” și îndrăgita interpretă Leontina Fărcaș.

Clasa de icoane pe sticlă „Școala de la Laz” a Școlii de Arte și Meșteșuguri, unitate de învățământ care funcționează în cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, duce mai departe tradiția și tehnica iconarilor de la Laz. Cel mai cunoscut artist al acestei școli de iconari este Maria Deac Poenariu (născută în 25 martie 1923). Neamul Poenariu din Laz a dezvoltat un stil estetic deosebit și a pus bazele unei veritabile școli de pictură pe Valea Sebeşului, începând cu anul 1740. Maria Poenariu a pictat icoane pe sticlă folosind în mare măsură vechile modele preluate după piese rămase de la înaintașii săi, dar a abordat și teme noi. Multe dintre lucrările sale se află în colecții particulare din țară și din lumea întreagă, inclusiv în Muntele Athos din Grecia.

De-a lungul anilor, Maria Poenariu a inițiat în arta iconografiei, a țesutului și cusutului, zeci de generații de tineri. Printre ultimii ucenici fideli ai Mariei Poenariu a fost și Daniela Anca, care este, astăzi, meșter iconar și instructor de icoane pe sticlă al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Doamna Maria Deac Poenariu a trecut în lumea drepților în aprilie 2015, iar din anul 2016 s-a înființat Clasa de icoane pe sticlă „Școala de la Laz” a Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”, clasă care duce mai departe tradiția și tehnica iconarilor de la Laz.

Evenimentul „Icoană din suflet de copil” este organizată de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile