Eurodeputatul Victor Negrescu promovează patrimoniul cultural românesc din Alba la Parlamentul European

Europarlamentarul Victor Negrescu a reușit o performanță inedită în promovarea patrimoniului cultural românesc din Alba la Parlamentul European prin nominalizarea la Premiul Cetățeanului European a doamnei Mariana Gligor, din Câmpeni, pentru performanțele realizate de-a lungul timpului în promovarea tradițiilor și încurajarea implicării tinerelor generații în prezervarea moștenirii culturale a Europei, respectiv a cântatului la tulnic, instrument muzical străvechi, care face parte din tradiția culturală a poporului român.

“Sunt foarte bucuros că am făcut această nominalizare și că juriul Parlamentului European a reținut propunerea mea între cele cinci proiecte selectate pentru a fi trimise spre evaluare la Bruxelles. Este pentru prima dată când se face o propunere legată de patrimoniul tradițional românesc și pentru prima dată evident când avem o referință clară la județul Alba. Continui să promovez județul nostru, Transilvania și România la nivelul Parlamentului European și să le arăt celorlalți europeni ce avem de oferit întregii Europe. De altfel, am organizat numeroase evenimente la Parlamentul European având în prim plan județul Alba și susțin cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia, la care au participat numeroși artiști din județ, printre care și tulnicărese”, a explicat demersul său eurodeputatul de Alba, Victor Negrescu.

 

Doamna Mariana Gligor este recunoscută la nivel internațional, primind în anul 2015 distincția de ”Tezaur Uman Viu” UNESCO. Aceasta s-a evidențiat prin faptul că, de mai bine de 60 de ani, transmite mai departe arta cântatului la tulnic, în forma tradițională nealterată, învățând generații după generații și contribuind, astfel, la conservarea tradițiilor comunităților din Munții Apuseni și la perpetuarea identității culturale orale și populare.

 

“Doamna Gligor este o persoană extraordinară și un exemplu viu că putem păstra și transmite generațiilor viitoare tradițiile românești autentice. A fost o bucurie să discut cu dânsa, să o ascult și să văd proiectele frumoase pe care minunata sa familie le duce mai departe. Sunt convins că demersul meu poate ajuta în a da o și mai mare vizibilitate celor pe care le fac și sper ca Parlamentul European să recunoască munca sa la justa ei valoare”, a completat europarlamentarul social-democrat și vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu.

Biroul de comunicare, PSD Alba

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile