Economia viitorului, la Sebeș. Mercedes Benz AG investește masiv. Componente pentru mașini electrice vor fi produse în Ardeal

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: Începerea construcției unei hale noi, la Sebeș, pentru componente de mașini electrice este un semnal puternic de încredere al investitorilor germani în economia românească și în calitatea profesională a angajaților.

Cu mai puțin de un an în urmă, am vizitat unitatea de producție Star Assembly, prilej cu care reprezentanții companiei își exprimau intenția de a dezvolta investiții majore pentru trecerea la producția de componente destinate vehiculelor electrice. Astăzi, vedem că perspectivele evocate la acea vreme încep să se concretizeze prin extinderea investiției Mercedes Benz AG și tranziția de la producția de motoare termice la cele electrice. Prin ceea ce se întâmplă la Sebeș, România este parte din economia viitorului și se aliniază eforturilor mondiale de atingere a neutralității climatice.

Am fost impresionat nu doar de atenția acordată inovării și calității, dar și de preocuparea pentru locurile de muncă, asigurate prin pregătirea lucrătorilor să utilizeze noile tehnologii. Implicarea autorităților locale în dezvoltarea învățământului dual este parte importantă a acestui efort.

Proiectul în valoare totală de 674 milioane lei, din care 185 milioane lei ajutor de stat, se pliază nu doar priorității noastre de încurajare a investițiilor, ci și obiectivului mai larg de tranziție către o economie mai prietenoasă cu mediul.

Noul proiect, dar și fabricile Star Assembly și Star Transmission, sută la sută subsidiare ale grupului bavarez Mercedes-Benz AG, sunt doar o parte din colaborarea pe care România o are la nivel economic cu parteneri bavarezi și din Germania în general. Mă bucur că am avut ocazia, chiar zilele trecute, să discut cu prim-ministrul Landului Bavaria, Markus Söder, pentru a deschidem perspective noi de colaborare.

Investiții precum cele văzute astăzi în Sibiu și Alba, dar și faptul că economia a înregistrat în 2022 o creștere de 4,8% și a atras investiții străine de aproape 11 miliarde de euro sunt argumente puternice să menținem România pe acest parcurs, prin politicile și reformele pe care le implementăm. Mediul de afaceri și investițiile sunt catalizatori importanți ai acestui proces.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile