E oficial, Polaris nu va mai colecta gunoaiele din Alba Iulia

Polaris M Holding, firma care încă asigură colectarea gunoaielor, își va înceta activitatea în Alba Iulia începând cu data de 8 septembrie.

După ce primarul Gabriel Pleșa a anunțat că noul operator, Rer Vest, își va prelua obligațiile din data de 7 septembrie, Polaris a înștiințat oficial conducerea Primăriei că nu va mai asigura colectarea, dat fiind faptul că au încheiat un contract cu o altă municipalitate, iar acest lucru presupune mutarea întregii infrastructuri, în speță a utilajelor.

Conform surselor noastre, Primăria nu a dat un răspuns operatorului Polaris, indicându-le să se adreseze celor de la ADI Salubris, suveica intercomunitară prin care banii publici pentru serviciul de colectare a deșeurilor sunt transferați din bugetele primăriilor în cele ale firmelor care asigură respectivul serviciu.

Mai sunt patru săptămâni până când ar trebui să se facă schimbarea operatorului. Patru săptămâni în care ar trebui să trecem la colectare selectivă, pe cinci fracții. Patru săptămâni până când ar trebui să avem o infrastructură pusă la punct pentru acest tip de colectare. Patru săptămâni până când fiecare albaiulian ar trebui să știe cum să selecteze deșeurile și unde să le depozite.

Puțină istorie veche.

Polaris M Holding ar fi trebui să-și încheie contractul încă din anul 2017, după cum se vede și în adresa lor către Primărie. Cum însă licitația din 2017 nu a fost atribuită, Primăria a ales să oblige operatorul să rămână în contract, invocând o situație de urgență. Nici măcar după anul 2018, când licitația a fost în sfârșit atribuită celor de la Rer Vest – Retim, contractul cu cei de la Polaris nu a fost reziliat. Asta pentru că cei de la Rer Vest – Retim, deși au câștigat contractul, au refuzat să preia activitatea pe motiv că rampa de la Galda nu era funcțională. Astfel, Polaris M Holding a fost obligată prin contracte adiționale să presteze serviciul de colectare la nivelul municipiului.

După ani de zile de întârzieri, rampa de la Galda a fost dată în funcțiune, însă imediat au fost constatate mari probleme. Capacitatea de procesare era mai mică decât cea necesară, mai multe utilaje nu erau funcționale, astfel că de luni bune Alba Iulia se află în situația de a nu putea depozita toate deșeurile colectate.

Puțină istorie recentă

După luni de zile în care rampa a funcționat defectuos, iar nimeni din administrația județului nu și-a asumat situația, primarul Pleșa anunța, cu mare fast, că din septembrie vom trece la colectare selectivă, pe cinci frații, iar noul operator își va prelua atribuțiile.

Până în prezent, nimic din ce promitea primarul nu a devenit realitate. Anume noi recipiente pentru colectare, pe coduri de culori, zone de depozitare îngrădite și dotate cu camere de filmat. În plus, nu există nici un regulament care să stabilească ce fel de sancțiuni vor fi aplicate pentru cei care nu respectă noile reguli de colectare selectivă. Despre o campanie de conștientizare și informare a publicului nici nu mai are rost să vorbim.

Asta în condițiile în care mai sunt nici patru săptămâni până la marea schimbare.

În plus, conform surselor noastre, angajații RER Vest – Retim au declanșat chiar astăzi un conflict de muncă, o grevă spontană la rampa de la Galda, acuzând că nu le-au fost plătite salariile.

Totodată, surse din Primărie ne-au confirmat că, în urma discuțiilor pe care șefii instituției le-au avut cu conducerea RER Vest, preluarea serviciului de colectare nu va putea fi făcută în data de 8 septembrie, așa cum anunțase primarul. Asta în condițiile în care Polaris, așa cum am arătat mai sus, a anunțat deja că își va înceta obligațiile, conform contractului.

Prin urmare, există toate șansele ca situația actuală a colectării deșeurilor, una deja defectuoasă, să devină mult mai gravă, începând cu 8 septembrie.

E bine însă că Alba Iulia a primit nu știu ce titlu de comunitate sustenabilă, motiv numai bun ca primarul Pleașcă să se mai tragă în niște poze, lângă semnul de intrare în oraș. Ce frumi!

P.S. O altă situație rămasă în aer și fără vreun orizont de rezolvare este cea a pubelelor subterane. Fosta administrație amplasare vreo câteva, în centrul orașului, ba chiar fusese semnat și un contract, în valoare de peste 1 milion de euro pentru aceste pubele. Totul a rămas în aer, dat fiind că noul operator, conform contractului, nu va presta decât colectare din suprateran. Adică, vom rămâne cu tomberoanele la suprafață, cu gunoaie peste gunoaie și parfum de inteligență de primar. Bașca, s-au pierdut și banii ăia dați pe containere subterane, cel puțin o parte din ei. Eficiență nenicule!

3 2 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile