Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba reamintește cetățenilor care cresc păsări, în propriile gospodării, măsurile pe care trebuie să le respecte în vederea prevenirii apariției gripei aviare pe teritoriul județului nostru.
Informațiile sunt transmise în contextul apariției de noi cazuri de gripă aviară pe teritoriul României, în acest an.
Astfel, în 3 ianuarie, a fost diagnosticat un nou caz de gripă aviară H5N1, la un efectiv de 15 lebede, găsite moarte pe iazul Acumularea Fălticeni, de pe raza unui fond de vânătoare din județului Suceava.
În 27 ianuarie Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la o fermă de curcani dintr-o exploatație comercială de păsări, de pe platforma zootehnică din localitatea Codlea, județul Brașov.
La nivelul județului Alba nu au fost semnalate suspiciuni ori cazuri de gripă aviară.
Pentru prevenirea apariției acestei boli, DSVSA Alba transmite cetățenilor care cresc păsări în gospodării că au obligația respectării următoarelor măsuri:
– evitarea creşterii păsărilor domestice în aer liber. Acestea trebuie ţinute închise obligatoriu în spaţii special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită, la care nu pot avea acces păsările sălbatice;
– adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafaţă, neaccesibile păsărilor sălbatice;
– evitarea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mişcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploataţiei);
– prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare şi alte animale de companie;
– folosirea unei alte încălţăminte în spaţiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat, pentru dezinfecţia încălţămintei;
– limitarea pe cât posibil a accesului tuturor păsărilor domestice şi a păsărilor sălbatice captive la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală.
Toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie, vor fi anunţate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit. Toate cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite în locuri publice, se
anunţă, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Pe întreg teritoriul județului Alba, exploatațiile de păsări autorizate/înregistrate sanitar- veterinar, cu sistem de creștere liber și ecologic, trebuie să țină efectivele cât mai adăpostite, fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice, pentru a limita la maximum orice posibil contact cu păsările sălbatice. În acest sens, orice suspiciune va fi notificată în regim de urgență DSVSA Alba.
DSVSA Alba