DSP Alba, acțiuni de promovare a unui stil de viață sănătos, în vederea prevenției diabetului zaharat, în zona munților Apuseni

Direcția de Sănătate Publică Alba, în parteneriat cu unitățile administrativ teritoriale Zlatna, Abrud, Câmpeni prin asistența medicală comunitară, rețeaua de medicină de familie, mass-media locală și un medic specialist diabetolog organizează în perioada octombrie-noiembrie acțiuni de promovare a unui stil de viață sănătos, prevenție primară și secundară  a diabetului zaharat.

Scopul activității: Conştientizarea populaţiei cu privire la adoptarea unui stil de viață sănătos în profilaxia şi controlul diabetului.

Obiectivele activității:

  • Depistarea activă a diabetului zaharat ;
  • Informarea populaţiei cu privire la rolul pe care fiecare îl are în gestionarea propriei sănătăţi ;
  • Conștientizarea privind factorii de risc asociați diabetului ;
  • Angajarea comunităţilor locale în promovarea unui stil de viață sănătos.

Activitățile desfășurate sunt premergătoare celebrării  Zilei Mondiale a Diabetului din data de 14 noiembrie 2023 și se desfășoară  în comunitățile vulnerabile din Munții Apuseni după cum urmează:

  • Zlatna – 26.10.2023, ora 09:00 la Centrul de Zi pentru persoane vârstnice Zlatna ;
  • Abrud – 02.11.2023, ora 10:00 la Biblioteca Orășenească Abrud ;
  • Câmpeni – 09.11.2023. ora 10:00 la Centrul de Informare Turistică Câmpeni.

Persoanele mobilizate în cadrul acțiunii sunt persoanele aflate la risc de a dezvolta diabet zaharat . Screeningul diabetului zaharat sau a prediabetului trebuie luat în considerare la toți adulții asimptomatici care prezintă suprapondere sau obezitate abdominală și care prezintă unul sau mai mulți din următorii factori de risc: 1. rude de gradul 1 cu diabet zaharat ; 2. istoric de boală cardiovasculară ; 3. hipertensiune arterială (>130/80 mmHg sau tratament antihipertensiv)  ;  4. HDL colesterol <35 mg/dl și/sau trigliceride peste 250 mg/dl ; 4. femei cu sindromul ovarelor polichistice ;  5. inactivitate fizică (sedentarism) ; 6.  boli autoimune asociate cu insulinorezistență ; pentru restul persoanelor testarea trebuie să înceapă la vârsta de 35 ani. De asemenea se adresează și persoanelor care nu se află la risc și doresc să își verifice glicemia. Asistenții medicali comunitari coordonați de către DSP Alba vor fi implicați în activitatea de mobilizare și suport în determinarea glicemiilor.

Biroul de presă al DSP Alba

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile