Doua decenii de parteneriat intre Regiunea Centru si Landul Brandenburg. Conferinta internationala in Potsdam-Germania sub inaltul patronaj al Ambasadei Romaniei la Berlin

”De douazeci ani, prin intermediul parteneriatului bilateral intre doua regiuni europene, cu sprijinul Reprezentantei pentru chestiuni de Parteneriat, unica in Romania, Regiunea Centru si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru realizeaza impreuna cu Landul Brandenburg schimburi de experienta avantajoase, creeaza si participa la activitatile retelelor europene si organizeaza evenimente de specialitate prin care promoveaza idealul comun european, privind convietuirea si parteneriatul axat pe dezvoltare comuna”.

Aceasta a fost concluzia la care au ajuns cei peste 60 de experti germani si romani in cadrul Conferinte internationale organizate in 27 aprilie 2023 la Potsdam – in Landul Brandenburg, Germania – cu ocazia implinirii a doua decenii de cand a debutat aceasta cooperare bilaterala. Organizata de Cancelaria de Stat a Landului Brandenburg, sub inaltul patronaj al ES Adriana Loreta Stanescu, Ambasadorul Romaniei in Germania si cu sprijinul Ministerului de Finante si pentru Afaceri Europene (MdFE) al landului german, conferinta a adus la aceeasi masa decidenti politici si experti care au discutat despre felul cum parteneriatele pot schimba fata Europei intunecate de razboi.

Tema propusa a acestei intalniri aniversare a venit in contextul crizelor care au lovit continentul nostru in ultimii ani. O economie subrezita de influente internationale din Est si din Vest, o criza sanitara fara precedent si un razboi murdar la granita estica a Europei, au facut oamenii tot mai sceptici si mai inspaimantati. De aceea, principalul subiect propus l-a reprezentat cooperarea: ”Acasa, in Europa: Gestionarea comuna a crizelor – 20 ani de cooperare Centru-Brandenburg”.

Conferinta, desfasurata in sala de festivitati a Cancelariei de Stat a landului german, a fost moderata de conducerea Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul MdFE Brandenburg, iar importante mesaje de sustinere au venit din partea ES Ambasador Adriana Stanescu, precum si prin interventii video de la ES Peer Gebauer, Ambasadorul Germaniei in Romania, dar si de la doamna Katrin Lange, Ministru de Finante si pentru Europa din Brandenburg, care si-a anuntat  vizita de lucru in Regiunea Centru la sfarsitul lunii iunie 2023.

Regiunea Centru a fost reprezentata de conducerea Consiliului pentru Dezvoltare Regionala (CDR) Centru, a Consiliului Judetean (CJ) Alba, a Universitatii ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, precum si de experti din diferite domenii socio-economice, din educatie si din cadrul ADR Centru.

In cadrul lucrarilor, dl Simion Cretu, director general ADR Centru, a pus accent pe rolul parteneriatelor in dezvoltarea de relatii de incredere si respect intre natiuni care au pornit din crepusculul comunist catre o dezvoltare sanatoasa pe principiul libertatii si egalitatii europene.

Pornind de la ideea ca mentoratul reprezinta de fapt doar o componenta a cooperarii egale si durabile, dl Simion Cretu a precizat ca: ”In conditii oarecum similare cu situatia conflictuala existenta acum in estul extrem al Europei, acum 20 ani orice parteneriat extern era privit cu suspiciune. […] Totusi, Regiunea Centru a ales ca Landul Brandenburg sa ne fie mentor. Ne legau mai multe: istoria recenta a Estului Europei dupa al doilea razboi mondial si o istorie mult mai veche  o convietuire pasnica si corecta, timp de opt secole, intre romani si germani. Muncind impreuna cu expertii germani am descoperit ce inseamna rigoarea, ce inseamna programarea si planificarea atenta a activitatilor. Dupa doua decenii de colaborare, avem dovada faptului ca am ales bine si ca parteneriatul nostru merge inainte!”

La acest aspect s-a referit si domnul Matthias Platzeck – fost Ministru-Presedinte al landului german in perioada cand a demarat aceasta colaborare – aratand cum acest ”examen unic” dat de doua regiuni relativ sarace din Estul-Europei a dovedit ca poate deveni ”un exemplu pentru inceputul unui nou tip de parteneriat intr-o Europa a cetatenilor”.

La randul sau, domnul Ion Dumitrel, presedintele CJ Alba si vicepresedinte al CDR Centru a subliniat ca ”Landul Brandenburg este primul partener german cu care Regiunea Centru a colaborat, dupa schimbarile de regim politic si economic ce au marcat profund ambele tari, la sfarsitul anilor 80, ramanand, de atunci, o prezenta constanta si fidela. […] Prin intermediul parteneriatului bilateral si mai ales prin intermediul Reprezentantei pentru chestiuni de parteneriat, deschisa in anul 2008, o structura unica in Romania, Regiunea de Dezvoltare Centru si Landul Brandenburg au mentinut si diversificat  continuu schimburi de experienta, au creat retele de cooperare si informare, au realizat zeci de evenimente si proiecte comune, intrand chiar si in zona culturii si educatiei, ceea ce a facut ca si cetatenii celor doua regiuni sa se cunoasca mai bine si impreuna sa promoveze si sa consolideze idealul comun european, privind convietuirea si parteneriatul axat pe rezultate”.

In cadrul acestei Conferinte desfasurata pe durata intregii zile de 27 aprilie, au mai avut interventii doamna Barbara Richstein, Vicepresedinta Parlamentului Landului Brandenburg, si Membru al Comitetului Regiunilor Europene, doamna Bettina Fortunato, presedinta Comitetului pentru Europa al Parlamentului Landului Brandenburg si domnul Gordon Thalmann, Reprezentantul Districtului Prignitz, infratit cu judetul Alba. Concluziile politice ale reuniunii au fost exprimate de domnul Reiner Kneifel-Haverkamp, Seful Departamentului pentru Afaceri Europene al MdFE Brandenburg, care a aratat ca atat Regiunea Centru cat si Landul Brandenburg au avut de invatat din acest parteneriat, dar de aici ar trebui sa invete mai ales cei din estul continentului nostru, care transforma crizele in conflicte, in loc sa gaseasca punti comune de cooperare.

Aceste punti de colaborare trecute constant in dublu sens timp de douazeci de ani, au fost apoi evocate in cadrul unor expuneri tehnice privind felul in care a evoluat Regiunea Centru din 2000 pana in prezent, cu exemplificari privind impulsurile primite de la partenerii germani in domeniul cooperarii economice si asigurarea formarii continue – cum este scoala profesionala duala – in domeniile culturii, al parteneriatelor scolare, al cercetarii si cooperarii stiintifice. Din acest punct de vedere, participarea la lucrarile Conferintei internationale a unor prestigioase cadre didactice de la Universitatea albaiuliana si de la cea din Cottbus a pus intr-o noua lumina constituirea unei platforme de cooperare universitara intre cele trei universitati din Landul Brandenburg si cele patru universitati din Regiunea Centru, platforma care va fi sustinuta si de reprezentantii celor sase judete care compun Regiunea Centru.

Ulterior acestei Conferinte, delegatia ADR Centru a avut, in 28 aprilie a.c. o runda de discutii la sediul MdFE Brandenburg cu experti germani pentru definirea unui proiect finantabil din fondurile Comisiei Europene. S-a adus in discutie oportunitatea de cooperare intre autoritatile administratiei publice din regiunile partenere pentru a indeplini cerintele Comisiei Europene in ceea ce priveste: tranzitia verde, utilizarea instrumentelor financiare europene si dezvoltarea schemelor de ajutor de stat pentru integrarea eficienta a investitiilor dedicate Cercetarii-Dezvoltarii si Inovarii in implementarea programelor operationale. Acest proiect este importat in contextul in care ADR Centru este Autoritate de Management (AM) pentru Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027 si este necesar ca AM-urile sa colaboreze pentru a gasi cele mai bune solutii de dezvoltare.

5 1 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile