DOUA APELURI DE FINANTARE NERAMBURSABILA ALOCA MAI MULT DE 78 MILIOANE EURO PENTRU INVESTITII IN 37 ORASE DIN REGIUNEA CENTRU

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru lanseaza doua noi apeluri de finantare prin prioritatea 3 si 4 a Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027. Peste 78 milioane euro sunt alocate pentru protectia si conservarea naturii, a biodiversitatii si a infrastructurii verzi si pentru mobilitatea urbana multimodala durabila din orase. In urmatoarea perioada se va deschide si depunerea de cereri de finantare pentru primariile oraselor din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, apelurile de proiecte fiind de tip necompetitiv, pe principiul primul venit, primul servit, cu termen limita de depunere a cererilor de finantare

”Similar apelurilor de proiecte referitoare la imbunatatirea sistemelor de eco-mobilitate la nivelul municipiilor din Regiunea Centru si la cresterea calitatii infrastructurii verzi si albastre din aceste localitati de rang superior, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a prevazut si finantarea operatiunilor asemanatoare din celelalte orase ale regiunii. Tematica privind protejarea mediului nu este noua si, mai ales, reprezinta o prioritate europeana de care trebuie sa tinem seama tot mai mult. Concepte ca ”Noul Bauhaus European” si cel al ”orasului de 15 minute” pot fi realizate doar cu investitii importante, care sa duca la schimbarea felului in care este abordat procesul de dezvoltare urbana durabila. Sistemele de transport public din orice localitate urbana trebuie modernizate, sa devina eficiente si ecologice, in paralel cu reabilitarea spatiilor degradate si dezvoltarea zonelor verzi care sa determine o mai buna calitate a vietii locuitorilor.

Protejarea mediului inconjurator este o necesitate, motiv pentru care viitorul oraselor noastre trebuie sa fie verde. Traim in comunitati in care se vorbeste tot mai mult despre poluare si consecintele sale, iar oamenii au inceput sa constientizeze importanta masurilor ecologice si responsabilitatea pe care o au fata de mediul inconjurator. Locuitorii sunt conectati la actiunile primariilor ce vizeaza dezvoltarea comunitatii, asa cum comunitatile urbane durabile sunt conectate la locuitori, de aceea spatiul comun din aceste comunitati nu trebuie sa fie ocupat de terenuri degradate sau aglomerat de masini, ci de cat mai multe zone aerisite, sigure si inverzite, unde mobilitatea nu afecteaza mediul.

Prin aceste finantari, vom completa activitatile demarate in perioada 2014-2020, prin achizitia de noi mijloace de transport eficiente energetic, prin noi proiecte si solutii care sa duca la cresterea calitatii mediului urban”, a declarat domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru.

Cererile de finantare pentru toate prioritatile de investitii lansate in cadrul PR Centru se vor depune exclusiv prin aplicatia electronica MySMIS2021/2021+, disponibila aici. Expertii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru din cadrul Serviciului Helpdesk va pot oferi gratuit informatii referitoare la Programul Regiunea Centru, precum si indrumare si consiliere pentru pregatirea cererii de finantare. Ne puteti contacta pe adresa de e-mail [email protected] sau puteti transmite direct un mesaj catre Biroul de Informare ADR Centru completand formularul de solicitare de informatii disponibil la adresa: https://www.regiocentru.ro/solicitari-de-informatii/.

Actiunea 3.4 – Investitii in infrastructura verde si albastra in mediul urban regional

Prin aceasta Actiune a PR Centru 2021-2027, orasele din regiune au la dispozitie o alocare financiara de 25.757.714 euro, pentru finantarea proiectelor ce vizeaza intensificarea actiunilor de protectie si conservare a naturii, a biodiversitatii si a infrastructurii verzi, inclusiv in zonele urbane, precum si reducerea tuturor formelor de poluare.

Valoarea minima eligibila a unui proiect este de 300.000 euro, iar valoarea maxima eligibila este de 2.500.000 euro.

Apelul de finantare este inclus in Prioritatea 3: O regiune cu comunitati prietenoase cu mediul a Programului ”Regiunea Centru” si aloca fonduri pentru crearea si extinderea coridoarelor verzi, amenajari de maluri in zonele urbane, parcuri, paduri urbane, gradini urbane, reconversia si refunctionalizarea terenurilor si suprafetelor degradate, dar si activitati auxiliare ce asigura buna functionare a acestor spatii (alei, trasee pentru biciclete, mobilier urban confectionat din materiale prietenoase cu mediul etc). Investitiile propuse trebuie sa fie parte a SIDU.

Depunerea proiectelor pe acest apel se va realiza in perioada 26 octombrie 2023 – 26 aprilie 2024.

Pentru mai multe informatii referitoare la activitatile eligibile, Ghidul Solicitantului si alte informatii accesati link-ul: https://www.regiocentru.ro/3-4-iva-orase/.

Actiunea 4.2 – Dezvoltarea mobilitatii urbane durabile in orasele Regiunii Centru

Prin actiunea referitoare la Dezvoltarea mobilitatii urbane durabile in orasele Regiunii Centru (inclusiv Zone Functionale Urbane), solicitantii au la dispozitie un buget de 52.742.400 euro, pentru proiecte ce vizeaza imbunatatirea mobilitatii urbane ca parte a tranzitiei catre o economie cu zero emisii de dioxid de carbon.

Valoarea minima eligibila a unui proiect este de 250.000 euro, iar valoarea maxima eligibila este de 2.500.000 euro.

Fondurile solicitate se pot investi in achizitionarea de autobuze, construirea, modernizarea si extinderea de benzi dedicate, trasee pietonale si de piste de biciclete, a statiilor de alimentare a autobuzelor, a depourilor sau autobazelor, dar si pentru construirea si modernizarea statiilor de transport public de calatori, sau a sistemelor de bilete integrate pentru calatori. Aceste investitii trebuie sa rezulte din Planurile de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) si din Strategiile Integrate de Dezvoltare Urbana (SIDU).

Perioada de depunere a proiectelor pe acest apel este 10 noiembrie 2023 – 10 octombrie 2024.

Pentru mai multe informatii referitoare la activitatile eligibile, Ghidul Solicitantului si alte informatii accesati link-ul: https://www.regiocentru.ro/4-2-mobilitate-urbana/.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile