Bugetul aprobat are „diferențe minore” față de cel respins cu o săptămână înainte, se laudă edilul. Asta cu toate că sunt acolo câteva diferențe destul de mari, și vorbim de milioane de lei puși la cofinanțare, ca să existe o plasă de siguranță pentru continuarea lucrărilor la proiectele de mobilitate urbană, niște milioane mutați de la teribila prostie cu gazonul încălzit din ruina Stadionului Cetate și alte câteva sume deloc neglijabile, mutate dinspre chestiuni conexe, ce țin de PR, înspre lucruri mai serioase.
Acum, evident că Bugetul, și în forma lui cea nouă, e departe de a fi unul perfect. Până la urmă Bugetul aprobat nu e nimic altceva decât un plan de promisiuni făcute de administrație pentru anul în curs. Însă, cel mai probabil, primarul Pleșa habar n-are de modificările operate, că doar n-a stat el să lucreze la Buget. E greu să sesizezi diferența față de cel vechi atunci când habar n-ai cum era ăla vechi, iar despre cel nou înțelegi la fel de mult nimic. Pleșa a „cerut” un Buget frumos, a primit un Buget frumos. Apoi s-a umblat la el, s-a schimbat pe ici, pe colo, prin părțile esențiale, iar băieții din clanul lui „era s-aveți o scamă”, ce mișună în orbita edilului, i-au făcut semn că-i cazul să apese iar pedala de laude. Că așa e în tenis.
Bugetul de investiții este cel mai mare pentru că nu avea cum fi altfel. Asta din cauză că suntem în ultimul an al unor proiecte multianuale cu o valoare extrem de mare. Practic, nerealizările din ultimii 4 ani – dintre care doi ai vechii administrații, cu specificația că și Pleșa a fost parte din ea în unul din cei doi ani, 2019, până a demisionat din PNL și funcția de viceprimar, și s-a înscris în USR – au fost mutate de pix către anul următor, umflând bugetul de investiții.
Să facem un exercițiu. Ai un proiect de 100 de milioane, pe care spui că-l termini în 4 ani. Banii ăștia nu există, ci îți vor fi dați de UE pe măsură ce faci lucrările, dacă le faci. Dar tu spui că îi ai, îi „bugetezi”. Repartizezi cei 100 de milioane pe fiecare dintre ani, respectiv 25 de milioane investiți anual. În primul an, însă, nu reușești să investești, să cheltui adică, decât 5 milioane. Restul de 20 de milioane sunt mutați pentru anul următor, în care spui că o că investești 45 de milioane. Din ăia, la fel, investești/cheltui doar 5, astfel că în anul 3 ai deja 65 de milioane de investit. În ultimul an, dacă în anul trei ai reușit să investești tot 5 milioane, vei ajunge la un uriaș buget de investiții, de 85 de milioane de euro. Asta în condițiile în care timp de 3 ani înainte tu nu ți-ai făcut treaba decât în proporție de 20%. Frumos, nu?
Fix așa e format și „cel mai mare buget de investiții”. Proiectele de mobilitate urbană, care însumează peste 130 de milioane de lei, au ajuns în ultimul an. În anul de prelungire, de fapt, fiind aprobate în 2018, cu termen inițial de finalizare pentru 2022. Și abia au început lucrările. Abia în urmă cu puțină vreme s-au transmis primele solicitări de finanțări în avans, deci bani n-au venit încă. Anul trecut, din peste 100 de milioane trecuți în buget la investiții, s-au „realizat” vreo 20, din aceste proiecte mari. Studii, cheltuieli conexe, etc. Restul au fost mutați, din pix, pentru anul ăsta. De aici vine cel mai mare buget de investiții din toate timpurile. Timp de câțiva ani s-a dormit cu talent în Primărie, iar acum ne explică primarul cel viteaz că va face într-un an cât nu s-a făcut în patru și că va executa întregul buget de investiții, unul crescut artificial, așa cum am explicat.
Sau, ca să înțeleagă și ultimul atârnător la butoniera cu baliverne a actualei administrații: Dacă îți permiți că cheltui 100 de lei pe zi, dar nu strici nimic primele 29 de zile din lună, iar în a 30-a strici 3.000, nu înseamnă că ai un nivel de trai care îți permite să strici 3.000 de lei pe zi. Fix așa și cu bugetul de investiții anunțat de Pleșa. Este cel mai mare doar pentru că până acum nu a făcut ce a zis că face. Și-apoi, cel mai important lucru nu este Bugetul ci Execuția Bugetului, însă nu l-am auzit vreodată, de când e primar, să se laude cu asta. Acolo e, în fapt, cheia unei administrații, în execuția bugetară, în cât, ce și cum a făcut din ce și-a propus că face. În lipsa unei prezentări în oglindă – buget pe anul ăsta, lângă execuția bugetară pe anul trecut – proiectul de Buget adoptat este nimic mai mult decât o electorală. Sau, ca să fim drăguți, o înșiruire de promisiuni. Asta ca să nu mai vorbim că orice Buget suferă atâtea modificări și rectificări pe parcursul anului, că la final de an tabloul este complet diferit decât cel preconizat la început.
Așadar, dacă tot vrea edilul să se laude cu ceva, să ia Bugetul pentru 2022, varianta inițială, propusă și adoptată în Consiliul Local, și să ne spună exact ce s-a făcut din ce a promis. Pardon, din ce a „planificat”. După care, dacă nu-i dă cu virgulă, poate liniștit să ne povestească și despre cel mai frumos și bogat Buget din toate timpurile. Și cel picat acum o săptămână la vot, care era cel mai mare din toate timpurile, cât și cel tocmai aprobat, care este, pare-se, și mai cel mai mare buget de investiții din toate timpurile.
P.S. Despre deranjul pe care-l vor fi provocat lucrările din cele două proiecte de mobilitate urbană nu mai zicem. Că, sigur, în logica lui tilică primărică, lucrările au pornit abia în anul de grație, ultimul, ca să nu facă deranj prin oraș. Adică, de ce să faci deranj timp de 2, 3 ani, când poți înghesui tot deranjul într-un singur an, când poți bloca toate străzile simultan, când poți avea 6 șantiere de-odată? Băi, avem cel mai mare buget de investiții din toate timpurile, nici Decebal n-avea așa ceva!
[…] Citește și: Din noul, cel mai mare buget de investiții […]