Digitalizare la mișto, transparență ioc. Monitorul Oficial Local e o glumă pe banii orașului

Pe vremea când abia își făcuse operație de schimbare de sens, și era gata să jure pe trotinetă că el e userist din moși strămoși, Gabriel Pleșa promitea să scoată Primăria Alba Iulia din bezna formularelor și a dosarelor cu șină, ca să o ducă, cu oraș cu tot, pe culmile cele mai înalte ale digitalizării. Părea, dacă te uitai la ce-i scriau alții pe pagina de facebook ori pe site-ul de prezentare, un fel de Elon Musk, mai mic și crăcănat, ce tocmai a descoperit catranul de la chibrituri și e gata să inventeze niște rachete do-re-mi-fa-sol-sol, lansate de pe vioară.

N-a fost să fie cu rachete, dar n-a fost să fie nici cu digitalizare, căci tot ce-a ieșit pe gura atunci candidatului Pleșa s-a dovedit a fi o pocnitoare. Una care, iată, l-a dus înapoi în brațele întâiului impostor-plagiator, Florinache Roman, baronul PNL la care până și pesediștii din Vaslui privesc cu invidie.

Să revenim, însă, la digitalizare. Sau, mai degrabă, la lipsa ei. Că n-a digitalizat nimic, e de înțeles. Băieții, însă, s-au făcut că fac, iar asta e și mai grav, că vine cu costuri și timp pierdut. Responsabil de digitalizare, că există și așa ceva, e numitul Lucian Morgovan, amicul lui Pleșa, fost angajat la SPCLEP, când Pleșa era vice de la PNL, mutat în postul de consilier personal, când Pleșa a ajuns primar USR, și apoi numit de același Pleșa în postul de City Manager!

Să vă povestim, așadar, despre EMOL. A nu fi confundat cu EMIL, că ăla e viceprimarul, care măcar știe diferența dintre e-mail și email. Spre deosebire de dottore Pleșa

EMOL este o <<aplicație>>, pe care Primăria Alba Iulia o închiriază. Băieții care fac aplicația asta spun despre ea că este „singura aplicație care respectă complet Codul Administrativ”, cu toate că nu e clar nimănui cum alte aplicații îl încalcă. Deh, autorii aplicației au făcut și site-ul comunei Scornicești, deci trebuie că știu ei ce știu.

EMOL este un acronim și vine de la Electronic – Monitorul Oficial Local. În sine, ea nu e o idee rea. Anume nu e rău să existe un astfel de monitor oficial, în care să fie stocate toate actele administrației locale. Cu toate că o astfel de chestie putea fi făcută extrem de simplu pe site-ul deja existent al primăriei, nu aveai nevoie de aplicația lui pește.

Cu atât mai mult cu cât aplicația asta e una la mișto. Adică ea NU POATE FI ACCESATĂ. Mă rog, poate, dar doar de către cei care primesc acces la șefii din primărie, de la mega departamentul informatic, de la Pleșa însuși. Restul pot doar să se uite la ea, fără să facă nimic, fără să acceseze vreo informație, vreun document.

Practic, e ca și când Primăria cumpără niște autobuse, din banii orașului, cu care nu se pot da decât consilierii personali ori angajatele preferate de Pleșa. Restul, care plătesc de fapt, pot doar să se uite. Nici pe bani, că nu există opțiune să plătești ca să ai acces, cum se întâmplă în cazul Monitorului Oficial, în cazul ONRC sau a altor servicii care lucrează cu documente și baze de date. Mișto, nu?

Pe acest monitor oficial local – EMOL – tu, simplu cetățean, nu poți consulta nimic. Nici măcar cei care au primit acces, anume username și parolă, nu pot accesa decât niște documente care oricum erau deja postate pe site-ul primăriei, anume proiectele de HCL. Restul, absolut tot restul din acest site, din această „aplicație”, pare un teaser la combinațiile făcute de administrația locală.

Mai exact, cum se vede în imaginea de mai jos, poți să vezi că Pleșa a numit niște oameni în cadrul echipei de management a unui proiect, însă nu poți vedea cine sunt oamenii ăia, ce fac anume acolo, pe ce bani. Asta pentru că dispoziția, din partea dreaptă, nu este accesibilă, nici publicului larg și nici celor care au primit conturi. Transparență, este?

Sau, alt exemplu, poți vedea că Pleșa a stabilit niște indemnizații lunare, dar nu poți vedea cui și în ce sumă. Sau pentru ce sunt indemnizațiile alea. Transparent, nu?

Ori că Pleșa a dat dispoziție să fie alocate niște sume pentru niște chestii culturale. Care chestii? Ce sume? Eh, lăsați. Transparență, nu? Digitalizare!

Sau, încă un exemplu, ultimul, cine e omul care primește bonus salarial pentru că are titlul de doctor? Și ce sumă? Că nu e Pleșa, nu? Deși….

Așadar, avem o mega aplicația lui pește prăjit, care e aproape complet inutilă, ce nu poate fi accesată decât de o mână de șmecheri din Primărie. De ce am zis, totuși, că e aproape complet inutilă? Pentru că, de bine de rău, deși nu știm cine a primit, cât a primit, pe ce motiv, știm totuși că Pleșa a semnat niște hârtii. Și, vorba aia, le putem cere pe 544. Iar ei ni le pot da, în termen legal sau, după, la decizia instanțelor.

Ei, este că avem transparență în Primăria Alba Iulia? Este că ne-a ieșit digitalizarea pe nas? Hai, să vină tramvaiul ăla odată, că digitalizarea și transparența, iată, sunt capitole închise. Și spitalul, că unii chiar au nevoie de tratament, la cât promit și mint cum respiră.

4.2 5 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

2 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
un cetățean
un cetățean
21 decembrie 2023 11:59

Ce-ar fi să se documenteze un pic autorul articolului?
Anexa nr. 1 a Codului administrativ ați citit-o?
Extras: „DISPOZIȚIILE AUTORITĂȚII EXECUTIVE“, unde se publică actele administrative emise de primar, de primarul general sau de președintele consiliului județean, după caz, cu caracter normativ; aici se publică Registrul pentru evidența proiectelor de dispoziții ale autorității executive, precum și Registrul pentru evidența dispozițiilor autorității executive;”
Așadar, de ce manipulați că nu aveți acces la informație atâta timp cât legea nu obligă autoritatea să facă publice documentele cu caracter individual?

Comuna Scornicești? Asta arată cât de la mișto e documentat articolul!

Adrian
Adrian
21 decembrie 2023 12:50

De cand actele administrative cu caracter individual trebuie să fie publice?Dacă ar fi fost publice ”Unde este GDPR-ul?” În ce instituție mai regăsiți registre publice/transparente?