Dezvoltarea continua a parteneriatului dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg

Schimburi de experienta, vizite la proiecte finantate din fonduri europene, donatii de carte si proiecte culturale bilaterale

Prin intermediul parteneriatului bilateral si al Reprezentantei pentru chestiuni de parteneriat, unice in Romania, sustinute de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru si Cancelaria de Stat a Landului Brandenburg, Regiunea Centru realizeaza cu acest land german schimburi de experienta continue, creeaza si participa la evenimente in cadrul mai multor retele europene si organizeaza manifestari tehnice, stiintifice si culturale, dar si dezbateri de specialitate. Prin acest parteneriat ADR Centru si Cancelaria de Stat a Landului Brandenburg promoveaza idealul comun european, privind convietuirea si parteneriatul axat pe rezultate.

Ultimul dintre aceste evenimente a fost reprezentat de vizita in Regiunea Centru a unei importante delegatii a Ministerului de Finante si pentru Afaceri Europene al landului, care s-a bucurat de participarea Excelentei Sale Ministrul Katrin Lange, care a fost insotita de demnitari si specialisti in domenii de cooperare europeana.

Anul 2023 a reprezentat incununarea a doua decenii de parteneriat, care a debutat in anul 2002, prin colaborarea in cadrul proiectelor de Twinning si Twinning-Light pentru dezvoltarea capacitatii institutionale a ADR Centru. Evenimentul care a marcat aceasta aniversare s-a desfasurat la Potsdam, chiar in Sala de Conferinte a Cancelariei de Stat, peste 60 de experti germani si romani, inclusiv conducerea ADR Centru, participand la Conferinta Internationala ”Acasa, in Europa: Gestionarea comuna a crizelor – 20 ani de cooperare Centru-Brandenburg”. ADR Centru a prezentat la Conferinta exemplele de succes din Regiunea Centru in privinta implementarii proiectelor de dezvoltare regionala, finantate prin Programul Operational Regional. O alta tema importanta vizata de Regiunea Centru prin participarea la lucrarile Conferintei a constat in dezvoltarea cooperarii bilaterale intre Germania si Romania, in mod specific intre Landul Brandenburg si Regiunea Centru, prin activitatea ADR Centru si a Reprezentantei de Parteneriat bilateral. Suplimentar, ADR Centru isi dezvolta relatiile bilaterale cu germanii in domeniul implementarii Strategiei de Specializare Inteligenta, inclusiv prin sprijinirea cooperarii intre Universitati din Regiunea Centru si Germania, precum si prin dezvoltarea durabila a zonelor urbane si generarea de proiecte care sa raspunda masurilor prevazute de autoritatile publice locale.

Pentru a promova eficient regiunea noastra ca destinatie de afaceri si investitii pentru partenerii germani, ADR Centru a organizat vizita in Romania a delegatiei Ministerului de Finante si Afaceri Europene din Landul Brandenburg, in perioada 29-30 iunie 2023.

Pornind de la ideea ca dezvoltare fara cooperare nu exista, la Sibiu, Alba Iulia, Sebes, dar si in comuna Ciugud, delegatia oaspete a vazut impactul fondurilor derulate de ADR Centru prin Programul Operational Regional – atat in perioada 2007-2013 cat si in perioada 2014-2020 in Regiunea Centru – iar expertii romani si germani au discutat despre posibilitatile de a dezvolta noi proiecte bilaterale, pornind de la stadiul in care se gasesc cele doua regiuni privind atragerea fondurilor europene, astfel incat cooperarea administrativa internationala sa creasca eficienta gestionarii fondurilor structurale. Aceasta cooperare trebuie sa asigure un raspuns mai bun al autoritatilor publice locale in procesele coordonate de ADR Centru si respectiv Landul Brandenburg, in activitatea Autoritatilor de Management pentru implementarea proiectelor europene, pentru a indeplini cerintele Comisiei Europene in ceea ce priveste:  tranzitia verde, utilizarea instrumentelor financiare europene si dezvoltarea schemelor de ajutor de stat pentru integrarea eficienta a investitiilor CDI (pentru finantarea cercetarii, dezvoltarii si inovarii).

In vizita sa la sediul ADR Centru, ES doamna Ministru Katrin Lange a fost insotita de Presedintele Districtului Prignitz – dl. Christian Müller, de dl. Parlamentar Harald Pohl, precum si de o echipa tehnica din cadrul Ministerului, coordonata de dl. Reiner Kneifel-Haverkamp – Seful Departamentului de Afaceri Europene. Vizita doamnei ministru Lange a fost corelata cu vizita unei delegatii din Districtul Prignitz, care este infratit de 4 ani cu judetul Alba. Astfel, vicepresedintele CJ Alba, dl. Dumitru Fulea a participat la toate punctele importante de pe parcursul vizitei delegatiei germane.

  ”Am avut un program foarte condensat in aceste doua zile de la sfarsitul lunii iunie. Dupa Conferinta internationala de la Potsdam, a fost randul nostru sa fim gazde pentru expertii germani, cu atat mai mult cu cat Invitatia noastra pentru doamna ministru Katrin Lange a fost transmisa inainte de Pandemie.

Acum, Excelenta Sa a vazut concret ca ADR Centru are un parteneriat activ cu Landul Brandenburg si noi mentinem aceasta legatura in beneficiul celor peste 2,3 milioane de cetateni ai celor sase judete care compun Regiunea noastra. Am vorbit de idealurile a doua regiuni europene care au inteles ca viitorul lor comun este intr-o Europa unita si mai sigura. Am subliniat ca, daca am inceput prin a invata impreuna, am ajuns sa invatam sa cooperam tot mai bine si sa ne dezvoltam impreuna. Iar ca obiectiv avem sa deschidem acest parteneriat si catre alte regiuni, catre Polonia si catre Republica Moldova. Astfel, in perioada urmatoare colaborarea noastra se va intensifica pe teme de cercetare aplicata, inovare, programe de incubare a afacerilor, digitalizarea serviciilor publice si a companiilor, mobilitate durabila, eficienta energetica, infrastructura verde-albastra, educatie, turism durabil si regenerare urbana.

Atat ADR Centru, cat si toti partenerii nostri din Regiunea Centru, alaturi de colaboratorii si prietenii din Landul Brandenburg ne dorim ca acest parteneriat sa fie un exemplu pentru toti cei care vor sa invete in comun si sa fie mesajul asteptat de comunitatile care vor sa-si decida singure viitorul”, a declarat – dupa incheierea misiunii germane in Regiunea Centru – domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Informatii suplimentare

La Sibiu, joi – dupa aterizare – delegatia germana a avut o intalnire cu ES Kerstin Ursula Jahn, Consulul Germaniei la Sibiu, precum si o intrevedere de lucru cu Primarul Municipiului Sibiu, doamna Astrid Cora Fodor.

In dupa-amiaza zilei de 29 iunie, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, delegatia Ministerului de Land german si oaspetii din Prignitz au avut discutii privind evolutia socio-economica a Regiunii Centru. In cadrul intalnirii a fost dezbatuta contributia parteneriatului dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg la dezvoltarea activitatii ADR Centru si au fost abordate noi teme de cooperare, in special pe palierul privind activitatea Autoritatilor de Management, precum si teme socio-culturale, de apropiere intre cele doua regiuni europene.

Pentru temele din perioada imediat urmatoare, in cadrul acestei intalniri au fost abordate si idei privind organizarea ”Simfoniei Pacii” – in cadrul unui proiect Erasmus+ in Regiunea Centru (cu spectacole la Alba Iulia, Sebes si Sibiu) la jumatatea lunii iulie (14-16.07.2023). De asemenea, a fost analizata participarea Regiunii Centru la Zilele Landului Brandenburg 2023, programate la Finsterwalde, langa Rezervatia naturala ”Niederlausitzer Heidelandschaft Nature Park”, in perioada 1-3 septembrie 2023.

In discutiile tehnice, partenerii germani au propus identificarea unui model de cooperare teritoriala in implementarea programelor regionale in perioada 2021-2027, prin care sa fie preluate exemplele de bune practici, in special in domeniul formularii politicilor de dezvoltare a sistemelor economice inovative. A fost propusa ca sursa de finantare programul european de Asistenta Tehnica, prin care se poate finanta schimbul de experienta intre Autoritatile de Management din cele doua regiuni.

Ulterior intalnirii tehnice de la sediul ADR Centru, delegatia germana a vazut ”in situ” impactul investitiilor pentru dezvoltare coordonate de ADR Centru in Alba Iulia, apoi la Sebes si la Ciugud.

La Alba Iulia, principalul obiectiv a fost reprezentat de Cetatea Alba Carolina, care a beneficiat de investitii totale de peste 80 milioane euro. In Cetate, la Palatul Principilor Transilvaniei – obiectiv reabilitat cu peste 5 milioane euro, fonduri europene coordonate de ADR Centru – va avea loc deschiderea Festivalului Muzicii din oras, prin spectacolul ”Simfonia Pacii”, organizat in comun de romani si germani.

Deoarece municipiul Sebes are o indelungata traditie privind modelul de convietuire intre romani si sasi, doamna ministru Katrin Lange a avut vineri dimineata o intalnire de lucru cu conducerea Primariei municipiului Sebes, in Lancram-Sebes. Ulterior a fost vizitata Biserica Evanghelica Sebes – un alt obiectiv reabilitat cu fonduri europene coordonate de ADR Centru – locul unde se va desfasura in 15 iulie cea de-a doua reprezentatie a ”Simfoniei Pacii”. Delegatia germana a avut o importanta vizita la Biblioteca Liceului German, din Petresti-Sebes, in contextul in care MdFE a sustinut biblioteca inca de la inceputul existentei sale. Donatiile de carte au influentat pozitiv comportamentul de citire al elevilor, iar noua donatie se bazeaza chiar pe dorintele elevilor.

Deoarece procesul digitalizarii administratiei publice si al modului cum se desfasoara interactiunea online sau electronica intre administratie si cetateni este o prioritate la nivel european, dar si national in Romania si Germania, oaspetii din Brandenburg au avut o intalnire de lucru cu edilii din comuna Ciugud-Alba. Aici s-a avut in vedere parcursul in digitalizarea serviciilor publice, reticenta cetatenilor fata de anumite aspecte in interactiunea electronica, dar si simplificarea modului de activitate al unei administratii de nivel comunal din Romania, prin procesul digitalizarii.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile