Depolitizarea învățământului în Alba. Pleacă pesediștii, vin peneliștii

Depolitizarea învățământului în Alba înseamnă schimbarea pesedeilor cu peneleii

Reformăm sistemul educațional, scoatem politica din el, facem numiri pe merit și nu pe criterii politice. Nu asta ziceau băieții lui Șică Orban? Nu zicea taman el, supremul de la Cotroceni, că Educația e un domeniu în care nu se poate continua așa, pe sistem de partid? Sigur, ulterior Șică a băgat și una, de genul, „Ce dacă-s de la PNL? Dacă sunt competenți”.

Ei, după ce PSD a reușit să facă rahatul praf și să umple sistemul cu oameni de-ai lor, iată că vine PNL să facă ordine și curățenie. Îhî! Fix așa.

Păi, hai să-i luăm, în ordine, pe câțiva dintre acești campioni ai meritocrației, care au fost înșurubați la șefia Inspectoratului Școlar în ultima vreme.

Inspector Școlar General – Cornel Sandu – e consilier local, membru cu ștate vechi al PD (acum PNL). A mai fost inspector școlar. E unul dintre consilierii trăncălăi care susțin necondiționat stăpânirea și arareori au întrebări, iar când le au n-au legătură cu ce se discută acolo. Altfel, Cornel Sandu e parte din gașca Paul Voicu și, se zice, e cel care va ajunge viceprimar în locul lui Gabriel Pleșa, după ce ăsta din urmă va fi mazilit din partid. Ori, în mandatul următor, dacă îi iese lui Hava pasiența cu Voicu.

Inspector Școlar General adjunct – Elena Ignat – fostă directoare la școala Generală 3. Membru vechi al PNL, a mai prins și ceva funcții pe la București, în guvernarea precedentă. A mai fost inspector școlar general adjunct. Elena este mama fiului ei, Alin Ignat, fost consilier local, acum înscăunat la Ministerul Muncii într-un post de secretar de stat. Cel căruia i se zice Pițiponcul (Manelist) Muzicant (L.E. am aflat mai târziu că nu e manelist, ci doar pasionat de populară, ne cerem scuze, ne-am lăsat înșelați de pozele lui), în a cărui CV bate vântul și care e așa, un fel de secretar de stat pe facebook.

Celălalt adjunct este Dan Cherecheș. Consilier local de la PNL, la Cugir. Cherecheș este un apropiat de-al lui Adi Teban, primarul liberal al Cugirului și fost copreședinte al PNL pe perioada fuziunii PNL-PDL.

La Palatul Copiilor a fost numită Corina Cotea. Corina e fosta consilieră a lui Dorin Nistor, primarul PNL din Sebeș. Pentru ca doamna Corina să aibă jobul ăsta, a fost  dat afară Daniel Fonoage, care nici măcar nu era membru PSD și, din câte se zice, primise asigurări că va rămâne în post. Bașca, pentru postul ăsta, Fonoage renunțase la cel de director de școală la Sântimbru, unde n-a mai putut să se întoarcă acum. Aparent, Nistor și Cotea au o relație atât de apropiată încât s-a insistat și trecut peste promisiunea lui Dumitrel.

Mariana Maria Pereanu, inspector la dezvoltarea resurselor umane, vine tot din PNL, aripa Cugir – Adi Teban. Ea a mai fost inspector în perioada USL.

.

Carmen Vasilca este noul  director la Casa Corpului Didactic, numită în același timp cu Elena Ignat. În cazul ăsta, se pare, numirea nici măcar n-a fost făcută cu știința șefimii din Alba, ci a venit via București. Doamna Vasilca a fost, zic niște surse de-ale noastre, colegă de școală cu Rareș Bogdan, pe la Ocna Mureș, în copilăriile lor. Și mai importantă este însă relația doamnei Carmen cu domnul Vasilca, pe care-l mai cheamă și Vasile. Mdap, fix acel Vasile Vasilca, fost pe la PNȚ, care refăcea el cu j-de milioane de euroi – fonduri europene – băile și salina de la Ocna Mureș, împreună cu devenit-liberala Ioana Gârlea. Și care, sărmanul, s-a dus pe la mititica o vreme pentru toată combinația aia. Bașca, doamna Carmen Vasilca, împreună cu soțul, sunt nașii fetiței lui Nicolaie Moldovan, fostul city-manager de Alba Iulia, plecat acum în pribegie, pe la Bruxelles, cu Mircea Hava. Deci, da, frumos, discret, legat, cât de cât.

Alina Bud – căsătorită Miron – e inspector pe proiecte europene. Fostă profesoară la Palatul Copiiilor, Alina a mai activat și pe la Antena1, asta locală, iar la PNL are peste 15 ani vechime. De altfel, ea a mai fost inspector școlar în guvernarea liberală trecută.

Ignat Floare Eugenia (am scris inițial Elena, din grabă, scuze), zisă Jeni – este Inspector şcolar pentru învățământ particular și alternative educaționale. Este în ultimul an de prelungire de vârstă și a mai fost inspector. Nu există o relație de rudenie între ea și Elena Ignat, ci doar una de prietenie. Jeni Ignat face parte din familia Ignaților de la Gaz, nu ai ăstora de la CFR, preoțime și afaceri.

Doamna Gabriela Marina este Inspector la Erasmus, cu jumătate de normă, și e soția lui Lucian Marina, de la Universitatea 1 Decembrie, amicul conducerii PNL Alba. Lucian e cel care face statisticile pentru Mirciulică și administrația locală.

Gabriela Anamaria Gâlea este inspector școlar la limba română. Este membru PNL și consilier local la Aiud. Dar, mai ales, o apropiată a primarului Oana Badea.

Bonus.

Aparent, la inspectorat a schimbată și femeia de serviciu. Înainte era detașată de la o școală, dar acum, Elena Ignat a adus o altă femeie de serviciu, de la Generala 3. Adică de la școala unde era ea director și unde, în locul ei, a lăsat un profesor de muzic ce n-are nici măcar gradele pentru a se înscrie la un eventual concurs pentru postul de director.

Bașca, pe lângă secretara veche, a mai fost adusă o persoană, soția lui Nicu Neag de la Primărie – băiatul care face chestii, trestii cu bani europeni – reenactment culinar, tot detașată de la Școala 3.

Evident că lista asta nu e una completă. Însă e elocventă pentru a ilustra fenomenul. Depolitizare înseamnă, se pare, schimbarea pesedeilor cu penelei.

.

Acum, desigur, nu faptul că un om numit în funcție este de la PNL e problema. Că treaba asta au făcut-o toți. Aici, în cazul ăsta, PNL e ipocrit și mănâncă rahat, că una zicea și alta a făcut. Sigur, și PSD promitea în mare tot așa, deci nu-i ca și cum le miroase gura a primăvară.

Așadar, nu că e de la partid cel numit în funcție e marea problemă. Problema e că de-asta e numit, pentru că e de la partid, că ăsta e motivul principal. În condiții ideale, apartenența la partid nu ar trebui să conteze, iar în condiții normale măcar, aceasta ar trebui să cadă în subsidiar. Din păcate, însă, meritocrație e un termen pe care fiecare partid în parte, și toate la un loc, l-au golit de conținut. Nu există meritocrație în țara asta, și evident nu în educație. Simplul fapt că unele numiri în funcție sunt ale unor oameni de partid care se și pricep se constituie în excepție. Una care vine să confirme regula.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

2 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
Mircea Emil
Mircea Emil
21 ianuarie 2020 21:05

Cred ca inainte sa faci comentarii, scrie tu corect. În rest, ziaristul acesta a spus multe adevăruri care , se pare, deranjează. Și, în concluzie :,, Pleacă ai noștri, vin ai nostri, noi rămânem tot ca proștii “!