VIDEO. Declic: Ciucă şi Ciolacu trebuie să dea explicaţii pentru votul senatorilor PNL şi PSD care au dat undă verde reclamelor la pariuri sportive şi jocuri de noroc

Comunitatea Declic cere preşedinţilor PNL şi PSD, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, să explice public votul senatorilor celor două partide care au “îngropat” proiectul de lege care ar fi putut interzice reclamele la pariuri sportive şi jocuri de noroc.

Senatorii au adoptat astăzi, 28 februarie, în comisiile Juridică şi de Cultură, amendamente în folosul industriei care permit reclame stradale de 30 de metri pătraţi şi publicitate la TV după ora 23.00.

Toate acestea, în condiţiile în care proiectul de lege iniţial, în forma în care a intrat la Comisii, prevedea interzicerea reclamelor la pariuri şi jocuri de noroc.

Peste 100 de mii de români au semnat petiţia Declic pentru interzicerea reclamelor, însă senatorii au ignorat cu bună ştiinţă voinţa cetăţenilor şi au votat în folosul industriei.

“Argumentul politicienilor că interzicerea reclamelor ar încuraja economia neagră nu stă în picioare. Avem precedentul reclamelor la ţigări şi alcool”, a declarat Ana Racheleanu, coordonatorul campaniei Declic pentru interzicerea reclamelor la jocuri de noroc şi pariuri.

“Am asistat astăzi, la cele două comisii din Senat, la un simulacru de proces legislativ. E revoltător cum parlamentarii ne-au servit exact argumentele industriei jocurilor de noroc şi au votat amendamente ce par scrise chiar de oamenii din industrie”, a completat reprezentantul Declic, Ana Racheleanu, după participarea la şedinţele celor două Comisii.

Proiectul de lege care ar fi trebuit să interzică publicitatea stradală şi audiovizuală a fost schimbat la Comisia Juridică şi Comisia de Cultură din Senat ca să nu deranjeze industria.

Deşi în forma iniţială orice formă de publicitate audio-vizuală era interzisă, după comisii proiectul prevede că reclamele pot fi difuzate la televizor în intervalul orar 23.00-6.00, aşa cum este şi în prezent. În plus, deşi iniţial toată reclama stradală era interzisă, senatorii au concluzionat că ar trebui interzise doar bannerele mai mari de 30 de metri pătraţi, precum şi cele care nu au afişat şi mesajul “Fii responsabil”.

Noile amendamente au fost şi sunt susţinute de membrii PNL, mai puţin iniţiatorul legii, Adrian Cozma, tot membru PNL.

De asemenea, înainte ca proiectul să ajungă la Comisii,16 dintre susţinătorii proiectului, membri PSD, şi-au retras semnătura de pe proiect.

Comisia Juridică din Senat şi cea de Cultură au avizat favorabil, noile amendamente, cu majoritate de voturi. Proiectul va merge apoi la vot, însă Camera Deputaţilor este camera decizională.

“Vom continua până când flagelul jocurilor de noroc este luat în serios de către politicieni”, a încheiat reprezentanta Declic.

Petiţia Declic, semnată de peste 105.000 de cetăţeni, pentru interzicerea reclamelor la jocuri de noroc şi pariuri sportive poate fi citită şi semnată AICI.

Aici poate fi văzut şi clipul viral al vloggerului Mircea Bravo care s-a alăturat cetăţenilor care cer interzicerea acestui tip de reclame.

 

Ana Racheleanu, campaigner Declic

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile