De bello papagallico

Acum că întâiul dulap al țării și-a terminat periplul african, precum și mini-vacanța din Dubai, vor putea și peneliștii să bată-n cuie listele alea pentru Parlamentul European. Și, deloc surprinzător, e bătălie mare. Deh, mulți doritori, puține locuri, puține procente.

Cu toate că, teoretic, chestia asta n-ar trebui să provoace cine știe ce mari scandaluri, în diverse birouri se ascut deja cuțite. Iar Alba e una dintre acele organizații direct implicate și unde seismul se va fi resimțit cel mai tare.

Asta pentru că, deși listele se fac la partid, ele trebuie să primească binecuvântarea Cotrocenilor. Or, nenea Mircea Hava stă destul de bine, zic niște păsărele, pe lista întocmită la partid și cu care umblă Ciucă. Mai exact, omul ar fi pe poziția a 5-a, eligibilă și la un scor de 15% la alegeri. Asta pentru că tot râul și ramul liberal de Alba, până și Florin Roman, au tras de Ciucă și insistat că asta vor, că asta merită și că nu există altă cale. Or, Ciucă s-a conformat, însă, cum ziceam, nu ține doar de Ciucă. Ultimul cuvânt îl are Iohannis, pe a cărui listă Hava n-ar fi nici în primii zece, zic aceleași păsărele.

Or, odată ce Hava va fi scos din cărți, va începe măcelul și circul. Adică, toate strategiile lui Dumitrel și sforăriile lui Roman vor duce la circ și luzăreală completă.

Păi, să facem un mic calcul. În primul rând că pe Hava l-au mazilit din postul de președinte al PNL Alba.  Roman &Dumitrel, în regia lui Roman și clasicul divide et impera. Or, dacă omul și-a luat bătaie acasă, cine-l mai bagă în seamă la sediul central ori la Cotroceni? Degeaba cere Dumitrel, în calitate de președinte de filială și baron de viță veche, prin intermediul lui Roman, că Dumitrel, singur, nu-i în stare să lege două cuvinte nici dacă-i dai un ghem de ață medicinală. Cine, la nivel național, îl bagă pe Dumitrel în seamă? Să ne înțelegem, influența lui Dumitrel în partid, în cercurile alea care contează, e pistol cu apă față de cum punea Hava problema și câtă greutate avea cuvântul lui. Or, Hava, la ora asta, e un fost, un mazilit de propria organizație. Vă dați seama cum se uită ăia de la București la Dumitel când bate cu pumnulețul în măsuță și zice răspicat: no-no-noi î-îl vrem pe-pe Ha-hava încă u-un mandat la Bruxelles! Râd ăia și cu curul! Păi, stai bre așa, l-ați dat jos din funcție, l-ați mazilit, și acum îl vreți pe lista aia unde abia ajung șmecherii cei șmecheri?

Acum, între noi fie vorba, îi cam doare la bască pe Dumitrel și Roman de dorința lui Hava de a mai vegeta cinci ani la Bruxelles. Ce vor ei, de fapt, e ca Hava să stea liniștit, să nu strice ploile, să fie out of sight, out of mind. Adică să nu care cumva să se enerveze moșneagul și, ca un Lăpușneanu pe steroizi, să mi ți-i popească pe toți visătorii la controlul neîntrerupt al județului.

Al doilea mare motiv de circotecă ține tot de strategia Roman&Dumi, de a rezolva problema electorală nu la urne, ci prin transfer, prin aducerea acasă a lui Pleșa. Aici se vede, din nou, retardul strategic al lui Dumi. Adică, l-a lăsat pe Hațegan, încă un fidel soldat, ba chiar l-a pus, cu mânuțele lui, să se anunțe candidat. După care, clasic, l-a lăsat din mânuțe și și-a văzut de sforării cu Roman. Adică, în timp ce Hațegan umbla de nebun pe străzi, Dumitrel croșeta povești cu Roman, ca să-l aducă acasă pe fiul risipitor, Găbiță. Super plan, nu?

Și nu doar că l-a lăsat singur pe străzi, însă n-a ieșit nici măcar o dată, public, să reconfirme candidatura lui, când bârfe despre un transfer al lui Pleșa circulau cum circulă autobusele în oraș.

Asta pentru că, mai departe de Hațegan, pe care n-au o problemă să-l sacrifice, Dumi&Roman aveau planul cu Pleșa, care-l includea și pe Hava. Adică, strategia lui pește, ei ar fi urmat să rezolve, pentru Mircea, încă un mandat la Bruxelles, iar Hava ar fi trebuit, la schimb, să-și pună mânuța pe Pleșa, să se pupe cu el pe portofel în fața camerelor, să facă un fel de show din-ăsta de împăcare, de să lăcrimeze și Mircea Radu. Or, bun plan, însă are o singură problemă: dacă nu livrează? Adică, băieții ăștia, obișnuiți ca toate planetele să li se alinieze, n-au luat în calcul ce se întâmplă dacă nu o să-l poată pune pe listă, pe loc eligibil, pe Hava. Care-i back-up planul? Eh, n-au așa ceva.

Și-apoi, mai e și o chestie, ce vor fi făcut cu Hațegan? Și ce vor fi făcut cu Paul Voicu, omul care a luat, totuși, aproape 8.000 de voturi și care e depozitarul tuturor nemulțumirilor față de Pleșa. Că nu-s deloc puțini cei care, la ora asta, își pun cenușă în cap pentru votul dat lui Pleșa și regretă că n-au pus ștampila pe Paul. Și dacă, să zicem, îl vor fi împăcat cumva pe Hava, cum îi vor împăca pe ăștia doi și pe mulți, mulți din partid care nici nu vor să audă de o revenire a lui Pleșa? Că sunt și de-ăștia destui.

Îi vor da lui Hava locul unu la Senat? Ce glumă. Păi, ăla nici măcar nu e loc eligibil, că nu va lua PNL veci peste 50%. Și nu au nimic care să echivaleze cu un post de MEP.

Așadar, în curând vom fi aflat listele pentru PE. Iar dacă Hava nu-i pe loc eligibil, și cel mai probabil nu va fi, Dumitrel&Roman vor fi în pom. Pentru că nu va fi doar o dovadă clară a impotenței lor și a faptului că influența lor în partid e o glumă, dar își vor fi pus în cap un dinozaur bătrân, care încă poate să-i facă harcea-parcea. Unde mai pui că vor ajunge și-n situația că nu-l vor mai putea lua pe Pleșa, că se va opune Hava, iar dacă-l vor lua peste capul lui Hava, îl vor lua degeaba. Și-n plus se vor mai fi trezit, în prag de Sărbători, și cu un candidat – Hațegan e încă, oficial, candidatul PNL pentru Primărie – blazat, demoralizat, lăsat de izbeliște și pe bună dreptate nervos pentru că, peste capul lui, s-au făcut toate jocurile astea.

Așadar, bravo Dumi, bravo Florinache! Sunteți cei mai buni!

4.4 13 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile