“Datină străbună pe Secașe”: Peste 300 de păstrători de tradiții și obiceiuri își dau întâlnire la Cergău

𝐏𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟑𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐩𝐚̆𝐬𝐭𝐫𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐚𝐢 𝐭𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭̗𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬̗𝐢 𝐨𝐛𝐢𝐜𝐞𝐢𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐓̗𝐚𝐫𝐚 𝐒𝐞𝐜𝐚𝐬̗𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐢̂𝐬̗𝐢 𝐝𝐚𝐮 𝐢̂𝐧𝐭𝐚̂𝐥𝐧𝐢𝐫𝐞 𝐝𝐮𝐦𝐢𝐧𝐢𝐜𝐚̆, 𝟐𝟗 𝐢𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑, 𝐥𝐚 𝐂𝐞𝐫𝐠𝐚̆𝐮, cu ocazia organizării unei noi ediții a 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 “𝐃𝐚𝐭𝐢𝐧𝐚̆ 𝐬𝐭𝐫𝐚̆𝐛𝐮𝐧𝐚̆ 𝐩𝐞 𝐒𝐞𝐜𝐚𝐬̗𝐞”.

𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 “𝐃𝐚𝐭𝐢𝐧𝐚̆ 𝐬𝐭𝐫𝐚̆𝐛𝐮𝐧𝐚̆ 𝐩𝐞 𝐒𝐞𝐜𝐚𝐬̗𝐞”, iniţiat în urmă cu jumătate de secol, în anul 1972, de etnograful Ioan Popa, una dintre cele mai importante manifestări cultural-artistice tradiţionale din sudul Transilvaniei, 𝐫𝐞𝐮𝐧𝐞𝐬̗𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐚𝐧 𝐫𝐞𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐧𝐭̗𝐢𝐢 𝐚 nu mai puțin de 𝟏𝟕 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̗𝐢 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐓̗𝐚𝐫𝐚 𝐒𝐞𝐜𝐚𝐬̗𝐞𝐥𝐨𝐫 (județele Alba și Sibiu): 𝐂𝐞𝐫𝐠𝐚̆𝐮, 𝐂𝐢𝐮𝐠𝐮𝐝, 𝐂𝐮𝐭, 𝐂𝐚̂𝐥𝐧𝐢𝐜, 𝐂𝐫𝐚̆𝐜𝐢𝐮𝐧𝐞𝐥𝐮 𝐝𝐞 𝐉𝐨𝐬, 𝐃𝐨𝐬̗𝐭𝐚𝐭, 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐥𝐭̗, 𝐃𝐚𝐢𝐚 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐚̆, 𝐑𝐨𝐬̗𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐒𝐞𝐜𝐚𝐬̗, 𝐒̗𝐩𝐫𝐢𝐧𝐠, 𝐕𝐚𝐥𝐞𝐚 𝐋𝐮𝐧𝐠𝐚̆, 𝐋𝐨𝐚𝐦𝐧𝐞𝐬̗, 𝐏𝐚̆𝐮𝐜𝐚, 𝐌𝐢𝐞𝐫𝐜𝐮𝐫𝐞𝐚 𝐒𝐢𝐛𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢, 𝐒𝐥𝐢𝐦𝐧𝐢𝐜, 𝐒̗𝐮𝐫𝐚 𝐌𝐢𝐜𝐚̆ și 𝐒̗𝐮𝐫𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐞.

Festivalul va debuta la ora 13:30 cu o parada a cailor din Cergău, moment special pregătit de comunitatea-gazdă a ediției din acest an.

Deschiderea oficială este programată pentru ora 14:00 și va avea loc pe scena Căminului Cultural din Cergău, aceasta fiind urmată de un dar muzical oferit participanților de către organizatorii festivalului, Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” din subordinea Consiliului Județean Alba.

Soliști: Alina Pinca, Roxana Reche, Floricica Moga, Nicolae Plută și Dorina Narița.

Conducerea muzicală, dirijor Alexandru Pal.

Reprezentațiile celor 17 comunități locale participante vor fi precedate de două alocuțiuni, pe teme de etnografie și folclor, ale unor personalități deosebit de importante pentru județul Alba: etnograful Ioan Popa, inițiatorul Festivalul ,,Datină străbună pe Secașe” (1972) și prof. univ. dr. Ioan Haplea, profesor de etnomuzicologie la Academia Națională de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, originar din Hăpria.

Vă așteptăm cu mult drag să ne fiți alături!

Proiectul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură “Augustin Bena” şi Primăria Comunei Cergău.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile