Se vede că treaba că microbul șefiei e o boală extrem de gravă în rândul politicienilor, în special al celor ajunși în te miri ce funcții numai și numai datorită hazardului.

Fel și fel de euglene verzi, fără vreo competență domeniul administrației publice, dar care au tras bățul cel lung la redistribuirea mandatelor, s-au trezit peste noapte în poziția de mari oameni în stat și, de la înălțimea funcției, dau lecții și pozează în oameni care nu dorm de grija cetățeanului și a problemelor acestuia.

Un astfel de exemplu de fudulie împletită cu impostura e Beniaminim Todosiu, tânărul deputat USR care, iată, n-are somn din cauza gunoaielor din Alba Iulia.

Cu atitudinea unui șef de CAP, omul e decis să facă ordine în această problemă. „Firma care gestionează serviciul de colectare a gunoiului menajer va trebui să răspundă pentru (in)acțiunile din ultima perioadă” – zice el într-o postare în care și-a mascat durerea la bască în haina îngrijorări. Aici, în prima parte, are dreptate. Firma trebuie să răspundă. Însă cei de la Polaris M Holding chiar au făcut-o, și încă public. Oamenii au spus clar și răspicat că ei colectează doar atât cât poate centrul de la Galda să primească și că nu pot aduna din oraș mai mult decât pot depozita acolo. Ceea ce e normal, că ce să și facă cu tot gunoiul dacă nu-l pot și duce undeva, la o rampă de gunoi? Poate să-l pună în vidul dintre urechile deputatului…

Prostia alesului abia acum se arată în toată splendoarea ei.

„Am făcut o sesizare către Consiliul Concurenței pentru a verifica dacă S.C. Polaris M Holding SRL, nu încalcă și legislația privind domeniul concurenței. Astfel, am cerut să se facă verificari dacă societatea, care este unic furnizor al serviciului de colectare a gunoiului în Alba Iulia, nu se află în cazul unui abuz de poziție dominantă în piață sau săvârșește alte abateri sancționate de legislația în domeniu de la nivel național și european” – zice Beniaminim.

Te-ai fi așteptat de la unul care a absolvit, totuși, o școală postliceală, să priceapă măcar ceva din cum funcționează lucrurile și care e realitatea. Despre un abuz de poziție dominantă putem discuta doar în cazul în care cei de la Polaris M Holding ar încerca să umble la prețul serviciilor. Sau, eventual, să elimine concurența prin diverse metode, însă aici nu e cazul, fiind vorba clar de un monopol – cum altfel zice și deputățică mai jos în postare – însă unul legal, pe care chiar statul, prin autoritățile publice, îl acceptă și susțin, fiind vorba de un serviciu public concesionat unui singur operator. Mai apoi, ca să discutăm de abuz de poziție dominantă trebuie să existe un interes financiar dovedit al companiei, spre exemplu cei de la Polaris, prin neridicarea deșeurilor, să urmărească o creștere a prețului practicat. Ceea ce nu e cazul, dat fiind că Polaris a scăzut prețul colectării din momentul în care a fost deschisă rampa de la Galda, chestie normală, dat fiind că au dispărut parte din cheltuielile cu transportul deșeurilor, care până să fie Galda funcțională erau duse fie la Târgu Jiu, fie în Bihor. Și nici n-au făcut vreo solicitare către autorități legat de prețul practicat.

Mai apoi, cu un aer justițiar demn de un șef de CAP, Beniaminim declară răspicat că „În fapt, măsura este un abuz fără margini cu repercusiuni asupra cetățenilor municipiului Alba Iulia și a comunelor limitrofe, dar și o măsură care poate crea mari probleme de sănătate publică, cu atât mai mult cu cât suntem în contextul unei pandemii. Faptele companiei de salubritate au fost sancționate și de Direcția de Sănătate Publică Alba, care a sancționat operatorul economic S.C. Polaris M Holding SRL cu suma modică de 10.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor Ord. MS nr. 119/2014 cu modificările și completările ulterioare, pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației”.

Chestia asta arată, din nou, o crasă neînțelegere a situației. Sigur că Polaris a fost amendată, însă are toate motivele să conteste amenda aia în instanță, și toate șansele să o câștige. Asta pentru simplul motiv că serviciul pe care ei îl oferă/prestează este strict legat de niște condiții pe care autoritățile trebuie să le îndeplinească. Adică rampa de la Galda să poată prelua deșeurile pe care Polaris le colectează din oraș.

Or, logica lui Todosiu e cam asta. El comandă 8.000 de porții de fasole cu ciolan și cere să-i fie livrate și lăsate în curtea vilei. Numai că în curtea vilei sale nu încap decât 5.000 de porții de fasole cu ciolan. Așa că cei de la care a comandat, Polaris M fasole – să zicem – îi lasă acolo 5.000 de porții, după care îl roagă să le spună unde să le ducă și celelalte 3.000 de porții de fasole cu ciolan rămase. Însă Beniaminim e supărat și amenință firma cu Consiliul Concurenței, că pe el nu-l interesează că încap doar 5.000. El a comandat 8.000, așa că vrea 8.000, nu contează că ele nu încap, că nu-i problema lui că are curte mică la vilă, mai ales că el are doar postliceală și nu știe matematică.

În plus, Beniaminim dă dovadă că nu știe absolut nimic despre situație. De unde și atitudinea asta de fost șef de CAP ajung goangă la București. Omul habar n-are că celor de la Polaris li s-a încheiat contractul de prestare a serviciilor de colectare a deșeurilor din Alba Iulia încă din 2017. Or că din anul 2018 acest contract pentru concesiunea serviciului de colectare a fost câștigat de asocierea RER Vest – Retim, adică fix cei care au câștigat și contractul de operare a rampei de la Galda. Băieți care au refuzat să preia serviciul până nu e deschisă rampa de la Galda și care nici acum, că rampa e deschisă, ba chiar ei o administrează, n-au preluat încă serviciul de colectare la nivelul municipiului Alba Iulia. Mai mult, Beniaminim probabil că habar n-are că Polairs e la ora asta obligată să presteze serviciul acesta de către administrația locală, care i-a impus – legal – prelungirea contractului în baza unei situații de urgență, care permite așa ceva, colectarea deșeurilor fiind un serviciu cu caracter permanent.

Or, despre ce abuz de poziție dominantă să putem vorbi când o firmă e obligată să presteze un serviciu și ținută prizonier în cadrul contractului de către fix administrație?!

Desigur, Polaris a avut multe hibe în decursul anilor în care s-a jucat prin bugetul orașului, pe care le-am taxat aici de fiecare dată când le-am identificat. Însă acum e o cu totul altă situație. Una pe care euglena verde cu imunitate nu o înțelege, însă o exploatează și folosește ca motiv de mimat interesul pentru cetățean. Fără ca măcar pentru o secundă să caute ori vadă adevărații vinovați de toată situația, anume cei care au tocat un purcoi de bani europeni pentru a face un Sistem Integrat de Management al Deșeurilor – cu groapa de la Galda – total subdimensionat. Păi cum să zică Beniaminim ceva de nenea Dumi? Ete na…

Altfel, e bine că pe lângă gunoaiele din oraș, Alba Iulia mai păstrează o constantă importantă: trimite în Parlament fel și fel de parameci, de gogomani lipsiți de vreo pregătire sau capacitate de a înțelege realitatea, dar care deprind repede atitudini de vătafi.

5 1 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile