În data de 28 noiembrie 2024, Liceul Tehnologic Ocna Mureș și Penitenciarul Aiud, în colaborare cu Colegiul Național ”Horia, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Unirea, Școala Gimnazială „Simion Lazăr” Lunca Mureşului, Școala Gimnazială „Axente Sever” Aiud, Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” Aiud, Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud și Liceul Tehnologic Aiud, au organizat, în incinta Penitenciarului, conferința ”Intelectuali români în temnița comunistă de la Aiud!” (III), în cadrul proiectului în parteneriat ”Poezia-mărturie din temnița comunistă” (ediția a V-a), inițiat de Liceul Tehnologic Ocna Mureș.
Conferința a fost susținută de pr. prof. Paul Bogdan Ivanov, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj -Napoca
Pr. Soponaru Marius, de la Penitenciarul Aiud a prezentat, în deschidere, contextul istoric în care a fost construită închisoarea, precum și principalele momente din istoria ei nefastă din perioada comunistă.
În discursul său, pr. prof. Bogdan Ivanov a vorbit despre suferința celor închiși în perioada comunistă, ca memoria pe care se poate construi conștiința unui popor liber. De asemenea, a mai făcut trimitere la faptul că o parte dintre corifeii Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia au sfârșit tragic în închisorile comuniste, fapt ce subliniază încă odată caracterul criminal și antinațional al comunismului românesc. În contextul propunerii pentru canonizare a unor personalități religioase românești, preoți și călugări, părintele a făcut un portret de grup al acestora și a insistat apoi asupra acelor dintre ei care au trecut prin închisoarea de la Aiud – Sofian Boghiu, duhovnic și pictor, Ilarion Felea, preot și scriitor, părintele Ilie Lăcătușu, teologul Dumitru Stăniloaie, părintele Liviu Galaction Munteanu, fost rector al Institutului Teologic din Cluj – modele de intelectuali veritabili și de mărturisitori ai credinței.
Bibl. Bugan Luminița, de la Liceul Tehnologic Ocna Mureș, a făcut referiri la rezistența în fața morții, din celulele de detenție comunistă, prin cultură și credință a elitei intelectuale și religioase a interbelicului românesc, iar apoi a evocat unele dintre figurile luminoase ale spiritualității românești închise pe nedrept în închisoarea de la Aiud – savantul în domeniul chimiei organice, Alexandru Mironescu, Pr. Daniil Sandu Tudor, matematicianul, filosoful, logicianul – Anton Dumitriu, medicul și poetul Vasile Voiculescu, economistul, poetul și diplomatul Paul Sterian.
Grupul de elevi de la Colegiul Național ”Horia, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, coordonați de prof. doc. Lucreția Bîrz, au prezentat un recital de poezie și muzică, pe versuri scrise în închisoarea comunistă de la Aiud.
Un moment emoționant de colinde a fost prezentat, la final, de persoane private de libertate din cadrul Penitenciarului, coordonate de pr. Marius Soponaru.