Comunicat IPJ: Prevenirea violenței domestice rămâne o prioritate a Poliției Române!

În perioada 24 aprilie – 28 aprilie 2023, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat acțiuni informativ-preventive la Centrul Maternal ,,Speranța” din Alba Iulia. Totodată, polițiștii au purtat discuții cu echipa proiectului VENUS, prin intermediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, dar și cu persoanele pe care aceștia le găzduiesc.

Conform Legii 217/2003 (*republicată*), Art. 3 ,,violența domestică înseamnă orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală sau cibernetică care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.”

Astfel, polițiștii au atras atenția asupra consecințelor violenței domestice și asupra faptului că o astfel de situație nu ar trebui percepută drept o stare de normalitate.

Ce faceți dacă ați devenit o victimă?

– Conștientizați ce vi se întâmplă și nu acceptați situația ca pe o stare de normalitate;

– Sesizaţi Poliția, sub orice formă o puteți face – prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență SNUAU 112 sau sesizări formulate în scris (inclusiv prin mijloace de comunicare electronică) sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane;

– Dacă vă simțiți în pericol din partea agresorului, solicitați polițistului să vă ajute și să elibereze un ordin provizoriu de protecție, cu toate implicațiile juridice ce decurg de aici;

– Cereți ajutorul organizațiilor care oferă consiliere, sprijin, adăpost etc.;

– Nu vă retrageți plângerea! Lăsați-ne să ne facem treaba, pentru a vă putea ajuta.

 Aspecte legale privind violența domestică

În privinţa măsurilor care pot fi luate de poliţişti în situaţiile de violenţă în familie, reamintim că, încă din 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

În situaţia încălcării de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie, a oricăreia dintre interdicţiile stabilite prin ordinul de protecție, fapta constituie infracţiune, conform cadrului legal prevăzut de Legea 217/2003.

Polițiștii și DGASPC îndeamnă victimele violenței domestice să solicite ajutorul! Prin intermediul proiectului ,,VENUS – ÎMPREUNĂ PENTRU O VIAȚĂ ÎN SIGURANȚĂ!”, DGASPC poate susține victimele, oferindu-le găzduire, servicii psihologice, consiliere vocațională, asistență juridică și alte servicii particularizate.

DGASPC ALBA – Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr.68, Alba Iulia, tel.0258/818.266.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile