Comuna Ciugud a găzduit Summit-ului satelor europene

Reprezentanții comunităților locale din Uniunea Europeană au semnat „Declarația de la Ciugud”, un document care va fi transmis Comisiei Europene, Consiliului European și Parlamentului European

Comuna Ciugud a fost pentru câteva zile capitala satelor din Uniunea Europeană, găzduind un summit care a reunit primari, oficiali și reprezentanți ai unor comunități rurale din statele membre. Desfășurat sub egida Grupului Alianța Europeană din cadrul Comitetului European al Regiunilor, summit-ul a avut tema „Satul european – baza coeziunii și dezvoltării Uniunii Europene”. 

Timp de trei zile, participanții au avut întâlniri de lucru și au vizitat Comuna Ciugud, comunitate rurală considerată exemplu de bune practici în Uniunea Europeană pentru modul în care a atras și a folosit fondurile europene, pentru digitalizarea serviciilor publice, dar mai ales pentru susținerea și dezvoltarea educației.

Întâlnirea plenară în cadrul summit-ului a avut loc în Sala Unirii din Alba Iulia, participanții alegând acest loc simbol al unității românilor pentru a transmite la rândul lor un mesaj de unitate și solidaritate. Pe lângă oficialii europeni, la summit-ul satelor europene au participat și numeroși invitați din România precum secretari de stat, europarlamentari și parlamentari, președinți de consilii județene, prefecți și primari din diferite zone rurale ale țării. De asemenea, printre participanți s-au numărat și o delegație din comuna Manta din Republica Moldova, localitate înfrățită cu comuna Ciugud, precum și o delegație din Maroc, condusă de Derouiche Abdelaziz, Președintele Asociației Marocane a Președinților Consiliilor Prefecturilor și Provinciilor, Președintele Consiliului Prefecturii Rabat.

Președintele Grupului Alianței Europene din cadrul Comitetului European al Regiunilor, Karl Vanlouwe, membru al Parlamentului Flamand a declarat: „Aș dori să îi mulțumesc personal primarului Gheorghe Damian pentru invitația sa în această uimitoare zonă a României, frumoasa comună Ciugud și municipiul Alba Iulia, ca exemplu perfect pentru a arăta cum un sat al Uniunii Europene, precum Ciugud, poate fi o bază de coeziune și dezvoltare în UE. Satele, comunele și orașele trebuie să lucreze împreună, iar politicile UE trebuie să sprijine satele noastre pentru dezvoltarea viitoare”.

Reprezentanții comunităților rurale din Uniunea Europeană, prezenți la Summitul de la Ciugud, au adoptat în sesiunea plenară „Declarația de la Ciugud”, un document care cuprinde o serie de principii importante pentru viitoarele politici publice ale Uniunii Europene privind dezvoltarea satelor. Declarația este un mesaj puternic al reprezentanților comunităților rurale, care va fi transmis oficial și Comisiei Europene, președintelui Parlamentului European și președintelui Consiliului European.

Gazda evenimentului, primarul Comunei Ciugud, Gheorghe Damian, a declarat: „Uniunea Europeană trebuie să rămână unită pentru a putea face față provocărilor actuale și viitoare. Avem nevoie de unitate între statele membre, dar și de unitate cu toate celelalte state europene care împărtășesc aceleași valori și principii. Doar astfel, Europa poate sta dreaptă în fața unui agresor care poartă un război nedrept la granițele sale și doar unită poate să asigure securitatea și viața normală pentru cetățenilor săi. Am fost onorați să găzduim în aceste zile primari și demnitari care au reprezentat comunități rurale din Uniunea Europeană. Le mulțumesc tuturor pentru că au ales Comuna Ciugud și România pentru această întâlnire deosebit de importantă. Împreună am adoptat „Declarația de la Ciugud”, un document care ne dorim să fie cel mai important mesaj pe care satele europene îl transmit Comisiei Europene, Consiliului European și Parlamentului European. Este un strigăt pe care sperăm să îl audă toți decidenții europeni. Viitorul Uniunii Europene nu poate existat fără satul european, iar viitorul satului european depinde de măsurile și politicile publice ale Comisiei și Parlamentului. În tot ceea ce facem, indiferent de palierul decizional la care ne aflăm, trebuie să rămânem UNIȚI, așa cum spunea Jean Monnet: „Continuați, continuați, nu există alt viitor pentru popoarele Europei decât în uniune””.

Summit-ul Satelor Europene a fost organizat de Grupul Alianța Europeană din cadrul Comitetului European al Regiunilor în parteneriat cu Comuna Ciugud, beneficiind de sprijinul Consiliului Județean Alba, al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, Muzeului Național al Unirii și al Primăriei Municipiului Alba Iulia.

5 1 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile