Comitetul pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din Alba în ședință. Teme pe ordinea de zi

Astăzi, 16 februarie 2023, sub conducerea subprefecților județului Alba, dl. Andrei Vincze și Corneliu Mureșan, cu participarea celorlalți membrii, a avut loc ședința ordinară a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Alba.

Ordinea de zi a ședinței a cuprins următoarele teme:

1. Prezentarea raportului privind analiza modului în care au fost cheltuite sumele alocate cu titlu de prestații sociale pentru persoanele cu handicap, de către d-na. Irina Borza, Șef serviciu, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială.
De dispozițiile legii privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap beneficiază adulții şi copiii cu handicap, cetățeni români, cetăţeni ai altor state sau apatrizi, pe perioada în care au, potrivit legii, domiciliul sau reședința în România. Are, de asemenea, dreptul la ajutor financiar părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de îngrijirea, supravegherea şi întreținerea copilului cu handicap.

Adulţii cu handicap beneficiază de următoarele prestaţii sociale:

• Indemnizație lunară, indiferent de venituri; valoarea indemnizației diferă în funcție de gradul de handicap (grav, accentuat, mediu);
• buget personal complementar lunar, indiferent de venituri; valoarea acestuia diferă, de asemenea, în funcție de gradul de handicap.

2. Informarea privind creșterea toleranței față de grupurile vulnerabile și diminuarea discriminării, de către d-na. Mirela Mândroc, director general adjunct, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba.

Grupurile vulnerabile desemnează persoane sau familii care sunt în risc de a-şi pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situaţii de boală, dizabilitate, sărăcie, dependenţă de droguri sau de alcool ori a altor situaţii care conduc la vulnerabilitate economică şi socială. ( art. 6 litera p. din Legea asistenței sociale nr. 292/2011). Aceste categorii de persoane care sunt expuse unui risc crescut de a fi discriminate sau marginalizate.

Pentru a crește toleranța față de grupurile vulnerabile și a diminua discriminarea, este esențial să se abordeze problemele la nivel individual, instituțional și structural. La nivel individual, este important să ne educăm și să ne conștientizăm propriile prejudecăți și stereotipuri și să înțelegem cum acestea pot afecta relațiile cu alții, la nivel instituțional trebuie să promovăm acțiuni și măsuri care vin în sprijinul acestor categorii de persoane și la nivel structural trebuie să elaborăm strategii, obiective strategice și planuri de acțiune. În partea a doua a ședinței, au avut loc discuții libere pe baza materialelor prezentate. Au transmis reprezentanții instituției.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile