Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” continuă, duminică, 16 iulie 2023, în Poiana Călineasa din Munții Apuseni. Evenimentele vor debuta la ora 12:00 și pe parcursul zilei, comunitățile participante se prezintă în fața publicului și a juriului cu soliști vocali, grupuri vocale, rapsozi și poeți populari, soliști instrumentiști, grupuri instrumentale, obiceiuri tradiționale, reconstituirea interiorului de gospodărie tradițională, dansuri, gastronomie și meșteșuguri tradiționale. Ajuns la cea de-a XVI-a ediție, festivalul a cuprins, în anul 2023, patru etape: Blaj (11 iunie 2023), Ciugud (18 iunie 2023), Vinerea – Poiana cu goruni (2 iulie 2023) și Poiana Călineasa (16 iulie 2023).
„Festivalul-concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” continuă, duminică, cu ultima etapă a ediției din acest an, care se va desfășura în Poiana Călineasa, o zonă pitorească de o frumusețe deosebită. Vă invităm cu drag să participați la acest eveniment și să descoperiți zestrea extraordinară de tradiții și obiceiuri a satului românesc”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
Ediția din anul 2023 a Festivalului concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” a debutat, în data de 11 iunie, la Blaj, pe Câmpia Libertății. Evenimentul s-a bucurat de un public numeros, iar în urma concursului au fost acordate următoarele premii: Premiul I – Comunitatea din Sâncel, Premiul II – Comunitatea din Mihalț, – Premiul III – Comunitatea din Valea Lungă, Premiul IV – Comunitatea din Livezile și Premiul V – Comunitatea din Cergău.
Comuna Șona a câștigat cea de-a doua etapă a Festivalului – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, care s-a desfășurat la Ciugud. Juriul a acordat premiul I Comunei Șona, locul II Comunei Stremț, locul III Comunei Roșia de Secaș, locul IV Comunei Unirea și locul V Comunei Rădești.
Cea de-a treia etapă s-a desfășurat în Poiana cu goruni de la Vinerea, fiind câștigată chiar de comunitatea locală. Premiul II a fost câștigat de Comunitatea din Vințu de Jos, premiul III – Comunitatea din Șpring, premiul IV, Comunitatea din Săliștea, premiul V, Comunitatea din Cut și premiul VI, Comunitatea din Săsciori.
În acest an, juriul concursului „Cultură pentru cultură” reunește personalități marcante din domeniul patrimoniului cultural imaterial din România: Elise Stan – etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Română, membru în juriul talent-show-ului „Vedeta populară” – TVR1, Gheorghița Nicolae – etnolog, realizator și prezentator al emisiunii „Tezaur folcloric” la Televiziunea Română, Doina Ișfanoni – cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, Nicolae Moldovan – maestru coregraf, inițiator al Festivalului Internațional de Folclor CIOFF de la Aiud.
Festivalul „Cultură pentru Cultură” a fost organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, cu sprijinul primăriilor Blaj, Ciugud, Cugir și Gârda de Sus, dar și cu aportul celorlalte comunități rurale participante.
Poiana Călineasa este o zonă pitorească situată la altitudinea de 1300 de metri, în partea centrală a Munților Apuseni. Denumită și „reședința de vară a moților”, zona este folosită de crescătorii de animale în timpul verii. Satul are aproape 100 de colibe de lemn, care sunt folosite de crescătorii de animale din luna mai până la începutul toamnei, în septembrie. Moții au ridicat aici chiar și o mică bisericuță, iar întreaga zonă pare o adevărată „gură de Rai”.